Zorg voor energie

Zorg voor energie

Verduurzaming van zorgvastgoed

In 2023 geven we van 9 t/m 13 oktober opnieuw een boost
aan de energietransitie!
Zorg voor energie

Zorg voor energie

Zorg voor Energie

Met elkaar zorgen we ervoor dat de zorg duurzaam wordt!

In de zorgsector wordt veel energie gebruikt. Dat past niet bij onze gezamenlijke ambitie om duurzame zorg te stimuleren. Daarom hebben we in oktober 2022 de energiecampagneweek Zorg voor Energie gevoerd met ruim 190 zorginstellingen: een kostenbesparende campagne tegen energieverspilling. Een initiatief van Milieuplatform Zorgsector in samenwerking met het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg en de zorgbranches: ActiZ | de Nederlandse ggz | Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland | Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

In elk ziekenhuis en in elke zorginstelling, waaronder de jouwe, kan iedereen een steentje bijdragen. Het hele jaar door. Met behulp van de besparingstips voor op werk en thuis. Deel ze met elkaar en breng ze in de praktijk. Heb je een aanvullende tip om grondstoffen of energie te besparen? Laat het ons weten.

Zorgaanbieders die meedoen krijgen gratis een toolkit met campagnematerialen. Binnenkort kun je je instelling voor de campagneweek in 2023 aanmelden.

Weten welke campagneberichten er in de afgelopen campagneweek geplaatst zijn op de social media? Zoek via de hashtags: #JDDD #JeDagelijkseDosisDuurzaamheid #EnergiecampagneZorg #DuurzameZorg
We hebben heel veel berichten gespot op LinkedIn en Instagram. Een beeldimpressie vind je op deze pagina (even scrollen).

Duurzame Zorg. Daar wordt iedereen toch beter van?

 

Er zijn er nog meer. Bekijk ze allemaal

Meer nuttige info op je werk te besparen:
Zet ook de knop om – bedrijven.
– Of speel met je team Energiebingo! Een idee van ouderenzorginstelling De Wever in Tilburg. Met elkaar op een positieve manier en actief aan de slag met verduurzaming. Levert én groene ideeën op én meer duurzame bewustwording.

Qoute of iets anders?

Benieuwd naar meer social media posts over de energiecampagne? Check #JDDD #JeDagelijkseDosisDuurzaamheid #EnergiecampagneZorg #DuurzameZorg op LinkedIn en/of Instagram.

CO2-­routekaart

Stel een CO2-routekaart op om de plannen voor CO2-reductie van je vastgoed te realiseren.

Circulair Bouwen

Binnenkort: Informatie en praktijkvoorbeelden om aan de slag te gaan met circulair bouwen.

Deze zorgaanbieders doen mee met campagne Zorg voor Energie 2023

praktijk­voorbeelden

Inspiratie – voorbeelden van verduurzaming van vastgoed in de praktijk

Hulp bij de routekaart?

EVZ biedt ondersteuning bij de CO2-routekaarten voor zorgvastgoed.
Bekijk de beschikbare documentatie, stel vragen en krijg feedback op de ingevulde routekaart.

Nieuws over de campagne Zorg voor Energie

De CO2-­routekaart

De zorgbranches roepen intramurale zorginstellingen op om een CO2-routekaart voor zorgvastgoed op te stellen en in te leveren. In een routekaart stippelt een zorginstelling het plan uit om de doelstellingen uit het klimaatakkoord te halen.

Voor het opstellen van een CO2-routekaart zijn op deze website tools, invulformats en handleidingen te vinden. Ook zijn er voorbeelden ter informatie en inspiratie.

Recente publicaties over de energiecampagne

energiecampagne

Energiebingo De Wever levert veel groene ideeën op

Bewustwording over energieverbruik binnen een organisatie bij de medewerkers is belangrijk als je energie wilt besparen. Dat vindt ook ouderenzorginstelling De Wever in Tilburg. Ze hebben een actie opgezet om de medewerkers op een positieve manier actief te betrekken bij verduurzaming.

Lees verder
energiebeheer

Hoe organiseer je een energiecampagne in een zorginstelling?

Een energiecampagne draagt bij aan het vergroten van het energiebewustzijn bij alle betrokkenen: medewerkers, management, bewoners, patiënten. Een belangrijke en nuttige maatregel die aantoonbaar leidt tot energiebesparing. Zo pak je het aan.

Lees verder
energiebeheer

Careyn: geleerde lessen uit de campagneweek rondom Dag van de Duurzaamheid

Arno van der Spek, facilitair specialist bij Careyn, deelt zijn ervaringen met het organiseren van duurzaamheidscampagnes bij de zorginstelling. Over de voorbereiding, het aanhaken bij de Dag van de Duurzaamheid, de uitvoering en hoe medewerkers en bewoners te betrekken.

Lees verder
energiebeheer

Atlant: geleerde lessen uit Energiestrijd Zorghuizen voor huidige campagnes

Barbara de Hulster, projectleider duurzaamheid bij Atlant, deelt haar ervaringen met het organiseren van duurzaamheidscampagnes haar organisatie. Over de voorbereiding, het aansluiten bij bestaande campagnes, het ontwikkelen van eigen duurzaamheidsacties, de uitvoering en hoe medewerkers en cliënten te betrekken. 

Lees verder

aan de slag met circulair bouwen

Vermindering van grondstofgebruik is een belangrijk thema bij bouw en renovatie èn ook een belangrijk onderdeel van CO2-reductie.
De nieuwe wegwijzer Circulair bouwen biedt kennis en praktijkervaringen om hiermee aan de slag te gaan.