Eerstelijns­zorg

Eerstelijns­zorg

Verduurzaming van zorgvastgoed

Informatie en praktische handvatten om aan de slag te gaan met verduurzaming bij eerstelijnszorgpraktijken. 

Eerstelijns­zorg

e-book: de groene huisartsen­­praktijk

Handige publicatie specifiek gericht op verduurzaming van de huisartsenpraktijk. Met handvatten, tips, uitleg en praktijkervaringen. Vanuit EVZ-programma aangeboden als tool, in combinatie met de Milieubarometer (met korting in 2023).

e-book: Duurzame mondzorg­praktijk

Handige publicatie specifiek gericht op verduurzaming van mondzorgpraktijken. Met tips, adviezen en voorbeelden uit de praktijk. Vanuit EVZ-programma aangeboden als tool, in combinatie met de Milieubarometer (met korting in 2023).

Inspiratiegids Apothekers

Publicatie door de Coalitie Duurzame Farmacie in samenwerking met de KNMP om duurzaam produceren, distribueren en inzetten van geneesmiddelen te bevorderen.

Checklist: Duurzame podotherapie­praktijk

Hier wordt momenteel door de NVvP en EVZ (Stimular) aan gewerkt.

ontzorgings­programma

Programma dat elke provincie aanbiedt aan eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed. Advies en ondersteuning op maat bij het maken van plannen voor verduurzaming. 

kennisbank

In de EVZ kennisbank kun je filteren op artikelen, tools, cases en maatregelen die relevant zijn voor eerstelijnszorg praktijken. 

Hulp bij verduurzaming van je praktijk?

EVZ biedt instrumenten, informatie en helpt bij het vinden van antwoorden bij veelvoorkomende vragen.

Recente publicaties voor care

renovatie

Renovatiestandaard

De renovatiestandaard is een nu nog vrijwillige maar straks verplichte energieprestatienorm voor je gebouwen. Zorg dat je hier rekening mee houdt bij het plannen van je verbouwing. Meer informatie vind je via dit hulpmiddel.

Lees verder
CO2-routekaart

Careyn en Mitros hebben meer overeenkomsten dan gedacht

Zorgorganisatie Careyn en woningcorporatie Mitros gingen met elkaar in gesprek over verduurzaming van de gehuurde zorggebouwen. Daarbij kwam ook de CO2-routekaart-aanpak aan bod. In de gesprekken werd duidelijk dat er meer overeenkomsten zijn dan aanvankelijk gedacht.

Lees verder
CO2-routekaart

Roadshow presentatie: Verduurzaming gehuurd zorgvastgoed bij Woonzorg Nederland – Wim Bakker

Wim Bakker (Woonzorg Nederland) geeft inzicht in de aanpak voor verduurzaming van het zorgvastgoed van deze woningcorporatie en laat aan de hand van een casus zien hoe dit in de praktijk werd uitgewerkt. Presentatie van deelsessie tijdens de CO2-routekaart Roadshow nov-dec 2022.

Lees verder
CO2-routekaart

Roadshow presentatie: Zonnepanelen & Netcongestie – oplossingen – Arno van der Spek Careyn

Arno van der Spek (Careyn) vond samen met Soft Energy de oplossing om zonnepanelen te kunnen plaatsen op één van de locaties van Careyn, ondanks de beperkingen door netcongestie. Tijdens een deelsessie van de CO2-routekaart Roadshow – De Volgende Etappe op 6 december 2022 presenteerden ze hoe ze dit hebben gedaan.

Lees verder

Sectorale routekaart

In het kader van het Klimaatakkoord zijn sectorale routekaarten opgesteld voor alle sectoren in het maatschappelijk vastgoed. Als volgende stap gaan organisaties met maatschappelijk vastgoed aan de slag met  portefeuilleroutekaarten. Deze routekaarten stippelen per organisatie het plan uit om de doelstellingen uit het klimaatakkoord te halen.