Inspiratie van tientallen verduurzamingsmaatregelen ‘in de praktijk’
Loop mee met huisarts Johan de Vries door gezondheidscentrum Blankenburg en krijg waardevolle informatie over wat verduurzamen in de praktijk betekent. Kijk rond in de praktijkruimtes, hal, gangen en ook bovenop het dak van dit multifunctionele eerstelijnszorg-gebouw in Rozenburg. Zoom in op maatregelen en lees de bijbehorende toelichtingen, met links naar meer informatie over verduurzamingsmaatregelen.
Niet alleen de successen worden besproken, ook de situaties die een uitdaging blijken of waar een andere oplossing moest worden gezocht. Leerzame en nuttige praktijkvoorbeelden voor iedereen die de opgave heeft om te verduurzamen in een kleine of grotere zorgorganisatie of ander maatschappelijk vastgoed.
Laat je rondleiden door de huisarts en de adviseur
Huisarts Johan de Vries, kartrekker van verduurzaming in het gezondheidscentrum, leidt je rond en vertelt over de toegepaste maatregelen en wat ze daarbij hebben bereikt en geleerd. Adviseur duurzaam ondernemen Marjon Olijdam (Stichting Stimular), betrokken vanuit het ontzorgingsprogramma, geeft toelichting op technische en praktische aspecten.
Gouden tip van Johan: “Zorg dat je inzicht krijgt in alles wat er verbruikt wordt. Dat is een hele klus om uitgezocht te krijgen, maar is nodig om verdere maatregelen te nemen.” Marjon Olijdam: “De eerste stap in verduurzaming is weten waar je energie vandaan komt en waar het verbruikt wordt. Veel gebouweigenaren en huurders zijn geen vastgoedprofessionals en hebben weinig kennis van hun installaties. Zorg daarom eerst voor een duidelijk overzicht van hoe je gebouw werkt.”
Na een welkom en introductie in de centrale hal kun je zelf kiezen naar welke ruimtes je klikt om te bekijken. In elke ruimte kun je inzoomen op onderdelen waarbij je informatie krijgt over de verduurzamingsmaatregelen en links naar meer informatie. Door de 360-graden opnames en interactie is het alsof je een persoonlijke rondleiding krijgt bij deze locatie.
Multifunctioneel gebouw met meerdere gebruikers
Het gebouw bestaat uit 40 (zorg-)woningen en daaronder op de begane grond een gezondheidscentrum. Naast een huisartsenpraktijk zijn er onder andere praktijken voor fysiotherapie, logopedie, podotherapie en een apotheek gevestigd. Ook is er een restaurant met welzijnsruimte (o.a. dagbesteding), kantoor van Careyn en een buitenpoli van het ziekenhuis.
Herkenbare uitdagingen en inspirerende oplossingen
Soms pakt een maatregel anders uit door het gebruik in de praktijk. Of er is met actuele kennis meer mogelijk dan acht jaar geleden. De ervaringen die Johan deelt zijn herkenbaar en leerzaam voor iedereen die te maken heeft met de planning en uitvoering van verduurzamingsmaatregelen. Laat je inspireren door deze unieke rondleiding bij dit gezondheidscentrum.
Zo zie je alles! Doe de digitale rondleiding op Kijk!Duurzaam!
Hier kun je de rondleiding in klein formaat doen:
Over Gezondheidscentrum Blankenburg
In het Gezondheidscentrum Blankenburg zijn diverse aanbieders van zorgverleners onder één dak verenigd. Door een goede en snelle samenwerking zorgen zij met elkaar voor een optimaal aanbod van zorg- en dienstverlening voor alle inwoners van Rozenburg. Het doel van het gezondheidscentrum is het bevorderen van contact en samenwerking tussen alle medewerkers en overige betrokkenen van Gezondheidscentrum Blankenburg om zo de beste mogelijke zorg te bieden aan de patiënten.
Excursies verduurzaamd maatschappelijk vastgoed
Deze online rondleiding is gemaakt in opdracht van het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg. Het is onderdeel van de Excursies verduurzaamd maatschappelijk vastgoed, een initiatief van het KIP (Kennis- en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed).