Ontzorgingsprogramma’s

Ontzorgingsprogramma’s

Ontzorgingsprogramma’s

Ontzorgingsprogramma’s

Ontzorgingsprogramma’s verduurzaming maatschappelijk vastgoed.

Kleine zorgorganisaties kunnen voor het verduurzamen van hun gebouwen gebruik maken van het ontzorgingsprogramma van hun provincie. Met deze programma’s wordt advies en ondersteuning op maat aangeboden aan eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed. Alle provincies doen er aan mee.

Via een ontzorgingsprogramma biedt de provincie adviseurs aan die begeleiding geven bij onder andere het opstellen van een aanpak, financieringsmogelijkheden en vinden van uitvoerende partijen. Met deze ondersteuning kun je bijvoorbeeld een routekaart maken, een DMJOP opstellen en de eerste maatregelen uitwerken en inplannen.

In de zorgsector is het programma bedoeld voor zorgaanbieders in langdurige zorg met maximaal 10 gebouwen in eigendom en eerstelijnszorg (dus niet voor ziekenhuizen).

Lees meer over het ontzorgingsprogramma op deze website van de RVO   (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Kijk op de website van de provincie (zie hieronder) voor de specifieke toepassing van de regeling en het proces voor aanmelden. 

Het EVZ biedt ondersteuning voor adviseurs en provincies

Vanuit het EVZ wordt in het kader van dit programma ondersteuning geboden aan de provincies en de uitvoerende adviseurs. Voor de langdurige zorg zijn er tools, voorbeelden en documentatie om volgens de landelijke portefeuilleroutekaartenaanpak te kunnen werken. Voor de eerstelijnszorg zijn er bijvoorbeeld praktische handleidingen in de vorm van e-boeken voor de verduurzaming van de praktijken, onder andere huisartsen, mondzorg en podotherapie. 

Informatie voor duurzaamheidsadviseurs, -coaches en projectfacilitatoren

Op de EVZ website is veel nuttige informatie te vinden. Ga voor de langdurige zorg naar de wegwijzer care waar de routekaartenaanpak wordt beschreven, met de benodigde tools en documenten. De eerstelijnszorg heeft een eigen startpagina vanwaar je relevante informatie en tools kunt vinden.

In de kennisbank zijn alle publicaties over maatregelen, tools en praktijkvoorbeelden van verduurzaming in de zorg te vinden. Je kunt filteren op onder andere eerstelijnszorg en care.

Heb je vragen: kijk op de pagina over het opstellen van de routekaart of stel een vraag via het contactformulier.

Aanmelden als adviseur in het ontzorgingsprogramma

De provincies werven hun eigen duurzaamheidscoaches en projectfacilitatoren.

Provincie Utrecht maakt werk van doelgroep zorg

Provincie Utrecht, Gea van Oortmarssen (coördinator duurzame zorg) & Boy Zelle (projectleider ontzorgingsprogramma)
Lees in deze blog hoe de Provincie Utrecht met het ontzorgingsprogramma 11 kleinere zorgorganisaties hielp bij het starten met de routekaart-aanpak, het opstellen van de routekaart en het opnemen in (d)MJOP.

Het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg wordt uitgevoerd door:

Stichting Stimular/MPZ:
010 245 0303

TNO:
088 866 3090

De portefeuille­routekaart

De zorgbranches roepen intramurale zorgorganisaties op om een CO2-routekaart op te stellen en in te leveren. In een portefeuilleroutekaart stippelt een zorgorganisatie het plan uit om de doelstellingen uit het klimaatakkoord te halen.

Voor het opstellen van een portefeuilleroutekaart zijn op deze website tools, invulformats en handleidingen te vinden. Ook zijn er voorbeelden ter informatie en inspiratie.