Deelnemers ontzorgingsprogramma besparen energie

Deelnemers ontzorgingsprogramma besparen energie

Eigenaren van maatschappelijk vastgoed met een kleine vastgoedportefeuille kunnen via de provincie ondersteuning krijgen bij de verduurzaming van hun gebouwen. De regeling heet “Ontzorgingsprogramma’s verduurzaming maatschappelijk vastgoed”. Stichting Stimular helpt in opdracht van de provincie Zuid-Holland de vastgoedeigenaren bij het opstellen van routekaarten en het uitvoeren van duurzame maatregelen. De afgelopen 2 jaar heeft Stimular 49 organisaties op weg geholpen, waaronder veel zorgorganisaties.

Hulp bij opstellen routekaarten

Bijna alle deelnemers hebben inmiddels een CO2-routekaart. Ze hebben daarmee inzicht in de maatregelen tot 2030 en voor de langere termijn. De routekaart laat zien welke maatregelen op korte termijn uitgevoerd moeten worden (bijvoorbeeld erkende maatregelen) en welke maatregelen nodig zijn om aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te voldoen. Ook wordt helder wat niet nuttig is en hoe maatregelen op een slimme manier gecombineerd kunnen worden.

Niet alle maatregelen hoeven gelijk uitgevoerd te worden: de routekaarten sluiten zoveel mogelijk aan op de natuurlijke momenten, zoals deze ook in de MJOP’s staan. Als kozijnvervanging in 2030 gepland staat, kan ook direct beter isolerend glas worden geplaatst.

De routekaart zorgt ook voor de juiste volgorde: het is niet verstandig om zonnepanelen te plaatsen, als twee jaar later de dakbedekking vervangen moet worden. En om een warmtepomp mogelijk te maken, is soms eerst extra isolatie nodig.

Duurzame maatregelen uitvoeren

Hal van tandartspraktijk met voordeur waar rode folie overheen zit voor blowerdoortest
Het merendeel van de deelnemers heeft inmiddels duurzame maatregelen uitgevoerd of in voorbereiding. Stimular ondersteunt de uitvoering van maatregelen door mee te kijken naar offertes en de financiering. Er zijn voorbeelden van maatregelen op het gebied van ventilatie, verlichting, isolatie en verwarming met warmtepomp. Bij tandartsenpraktijk CTI Warmond is vanuit het ontzorgingsprogramma een blowerdoortest uitgevoerd om kieren op te sporen. Dat was nodig om van de huidige ventilatie-methode (raampjes open en beperkte afzuiging) over te gaan naar balansventilatie.

Milieuthermometer Zorg

Zorgorganisaties worden binnen het programma ook geholpen met het borgen van duurzaamheid in hun organisatie. Meerdere deelnemers doen mee aan het ontzorgingsprogramma omdat zij de Green Deal Zorg ondertekend hebben en zich willen certificeren voor de Milieuthermometer Zorg. Cedrah heeft recent brons gehaald voor al haar locaties. Zorgorganisatie Yulius heeft brons gehaald voor locatie Carnisselanden en rolt dit verder uit naar andere locaties. Lelie Zorggroep heeft de audit gehad en wacht nog op de uitslag. Ook Humanitas en Zonnehuisgroep Vlaardingen werken naar certificering toe.

Subsidies en financiering

Daarnaast is er in het programma ook de mogelijkheid voor hulp bij financiering. Voor meerdere deelnemers is bijvoorbeeld een aanvraag gedaan voor DUMAVA-subsidie voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Ze gaan komende jaren aan de slag met uitvoering. Organisaties die zelf onvoldoende middelen hebben om de resterende kosten te financieren worden binnen het ontzorgingsprogramma geholpen met het organiseren van financiering.

Quick-wins verduurzamen voor deelnemers

De focus in de routekaarten ligt bij de grote energiemaatregelen. Toch zijn vaak ook nog een aantal quick-wins mogelijk: maatregelen die vrijwel niets kosten en direct een besparing opleveren. Mooi meegenomen met de huidige energiekosten. Zo kregen deelnemers ook adviezen die zij snel konden uitvoeren, zoals TL-verlichting door led vervangen, beter inregelen van de verwarming en radiatoren uitzetten in ruimtes die weinig worden gebruikt en close-in boilers uitzetten in ruimtes waar helemaal geen warm water wordt getapt.

Ontzorgingsprogramma voor kleinere zorgorganisaties

Het ontzorgingsprogramma is een landelijke regeling die door de provincies wordt uitgevoerd. Zij schakelen adviseurs in die eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed (<10 locaties) op weg helpen bij het verduurzamen  van hun panden. Meer weten? Kijk bij Ontzorgingsprogramma’s  op deze website.

 

Lees het hele artikel met onder andere voorbeelden van ventilatie, warmtepompen en isolatie op www.stimular.nl.

Meer informatie​

Heb je vragen?
Kijk eerst eens bij de veelgestelde vragen.
Vind je je vraag niet?