Campagne Zorg voor Energie

Campagne Zorg voor Energie

In 2024 gaan we van 7 t/m 11 oktober in de herhaling: met elkaar energieverspilling tegengaan en kosten besparen!

Campagne Zorg voor Energie

Campagne Zorg voor Energie

Zorg voor Energie 2024

met elkaar zorgen we ervoor dat de zorg duurzaam wordt!

De zorgsector gebruikt veel energie. Dat past niet bij de gezamenlijke ambitie om duurzame zorg te stimuleren. Daarom gingen 230 zorgorganisaties tijdens de campagneweek Zorg voor Energie 2023 extra aan de slag om energieverspilling tegen te gaan en kosten te besparen. De bespaartips voor op het werk en thuis zijn het gehele jaar door te gebruiken. 

In 2024 gaan we voor de kracht van herhaling en is de campagneweek van 7 t/m 11 oktober.

Bespaartips & puzzelplezier

In elk ziekenhuis en in elke zorgorganisatie kan iedereen een steentje bijdragen. Het hele jaar door. Met behulp van de onderstaande bespaartips voor op werk en thuis. Deel ze met elkaar en breng ze in de praktijk. Heb je een aanvullende tip om energie te besparen? Laat het ons weten.
Behoefte aan een energiezuinig pauzemomentje? Met een druppeltje vertier? Puzzel je warm met de woordzoekers, energie filippine en husselpuzzel! Je vindt ze verderop.

Campagneberichten uit het veld: een terugblik op 2023

Via #zorgvoorenergie kun je terugvinden wat er op social media is gedaan. Bekijk een selectie van de campagneuitingen van de deelnemende zorgorganisaties op deze pagina. Even scrollen.

Een voorproefje: cliënten van De Hartekamp Groep over de bespaartip Doe een trui aan.

 

BESPAAR­TIPS VOOR OP WERK

Meer nuttige info om op je werk energie te besparen

  • Zet ook de knop om – bedrijven.
  • Speel met je team Energiebingo! Een idee van ouderenzorginstelling De Wever in Tilburg. Met elkaar op een positieve manier en actief aan de slag met verduurzaming. Levert én groene ideeën op én meer duurzame bewustwording.
  • Of doe een duurzaamheidschallenge voor teams. Maak er een ludieke wedstrijd van.

campagne­berichten uit het veld

Bekijk hier berichten van deelnemende zorgorganisaties op online media die in de campagneweek (9 t/m 13 oktober 2023) zijn geplaatst.
Via #zorgvoorenergie kun je terugkijken wat er zoal op Instagram, Facebook en LinkedIn is gebeurd.

BESTUURLIJK ‘DRAAGVLAG’ VOOR ZORG VOOR ENERGIE
In grote getale hebben de deelnemende zorgorganisaties gehoor gegeven aan onze oproep om een foto te nemen van hun bestuurder / greenteam / managementteam / duurzaamheidsteam met de campagnevlag & Sparky te mailen. De energie spat er vanaf! Deze hebben we verzameld in een vlaggencarrousel. Daaronder een berichten-uit-het-veld-carrousel, zoals gespot op de social media.

Ook leuk om te bekijken:

  • Bij  S&L Zorg ging Razende Reporter Eva op pad om uit te zoeken: ‘hoe goed zijn we bij S&L Zorg al in energie besparen’? Bekijk de video
  • Op de site van Cedrah schrijft verzorgende Lian over hoe zij werkt aan duurzame zorg.
  • Amphia maakte enkele filmpjes om hun medewerkers een indruk te geven van energiebesparende maatregelen bij het ziekenhuis. Een voorbeeld.
  • ‘Duurzaam’ in gebarentaal? Kalorama beeldt het uit (Instagram)!

Bespaar­tips voor thuis

24 tips om slim te besparen op jouw energierekening, handig bij elkaar gezet op een placemat.

Hoe werk je thuis aan energiebesparing?

Naast kennis over hoe energie te besparen is het voor jou allereerst nodig om het te willen en ook om wat lef te hebben. Door de hoge energieprijs willen veel mensen energie besparen. Een energierekening van 200-300 euro is nu heel ‘gewoon’, en daar kun je zeker zo’n 50 euro van afhalen.Campagnekarakter Zorg voor Energie Sparky

Maar niet iedereen kan dat alleen. Waar begin je? Hoe stel je bijvoorbeeld de ketel in? Kijk daarom op de site van jouw gemeente of er energiecoaches beschikbaar zijn die willen helpen. Samen ga je sneller dan alleen.

Geen energiecoach? Vraag dan collega’s of vrienden om bij je langs te komen en met jou een rondje door het huis te lopen. Zowel in oude als nieuwe huizen is veel te besparen met afstellen van de verwarming, ongebruikte ruimten niet verwarmen, kieren dichten, radiatorfolie, en goed ventileren. Het gaat er dan nog niet eens om de kamertemperatuur lager in te stellen.

Meer nuttige info om thuis te besparen

puzzel je warm!

Zoek de verwarmende woorden in de woordzoekers op waarmee je energie kunt besparen. Los de energie filippine op. Of ontwar de energiepuzzel. Veel puzzelplezier!

woordpuzzels energie

woordzoeker care & cure

De energiecampage is een initiatief van Expertisecentrum Verduurzaming Zorg in samenwerking met Milieu Platform Zorgsector en de zorgbranches: ActiZ | de Nederlandse ggz | Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland | Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen | Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.