Campagne Zorg voor Energie

Campagne Zorg voor Energie

In 2024 gaan we van 7 t/m 11 oktober in de herhaling: met elkaar energieverspilling tegengaan en kosten besparen!

Campagne Zorg voor Energie

Zorg voor Energie 2024

met elkaar zorgen we ervoor dat de zorg duurzaam wordt!

Techniek, gedrag en draagvlak zijn nodig voor de energietransitie. Daarom gaan we ook dit najaar weer met elkaar werken aan bewust gedrag en flink besparen op energiekosten. Het vriendelijk hieraan herinneren helpt daarbij.

Van 7 t/m 11 oktober gaan we voor de kracht van herhaling.  Zorgorganisaties kunnen zich hier direct aanmelden voor de Zorg voor Energie editie 2024. Kijk hier wie er meedoen.

Bespaartips & puzzelplezier

In elk ziekenhuis en in elke zorgorganisatie kan iedereen een steentje bijdragen. Het hele jaar door. Met behulp van de onderstaande bespaartips voor op werk en thuis. Deel ze met elkaar en breng ze in de praktijk. Heb je een aanvullende tip om energie te besparen? Laat het ons weten.
Behoefte aan een energiezuinig pauzemomentje? Puzzel je warm met de woordzoekers, energie filippine en rebus! Je vindt ze verderop.
De bespaartips voor op het werk en thuis zijn het gehele jaar door te gebruiken.

Campagneberichten uit het veld

De eerste campagneberichten verschijnen op de social media: deelnemers laten zien hoe ze tijdens de campagneweek binnen hun organisatie  extra aandacht geven om energieverspilling op de werkvloer tegen te gaan.  Bekijk een selectie van de campagneuitingen. Even verder scrollen.

BESPAAR­TIPS VOOR OP WERK

Meer nuttige info om op je werk energie te besparen

  • Zet ook de knop om voor bedrijven en organisaties.
  • Speel met je team Energiebingo! Een idee van ouderenzorginstelling De Wever in Tilburg. Met elkaar op een positieve manier en actief aan de slag met verduurzaming. Levert én groene ideeën op én meer duurzame bewustwording.
  • Of doe een challenge energie besparen voor teams binnen jouw organisatie. Maak er een ludieke wedstrijd van.

Laat je inspireren door energiebesparende voorbeelden uit de praktijk!

Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ)

MRI apparatuur NWZ

De MRI-apparatuur van NWZ stond door opstartkuren dag en nacht aan. Een eenvoudige ingreep verhielp het probleem. Nu de 4 MRI’s buiten werktijd op stand-by staan, bespaart NZW jaarlijks net zoveel energie als 43,91 huishoudens bij elkaar.
Programmamanager duurzaamheid Marco Lagrand: “Door logisch blijven nadenken en vragen stellen kunnen we verbetermaatregelen doorvoeren die grote impact hebben op onze CO2-uitstoot. En hebben we onverwachts een spoed MRI in de nacht, dan is deze binnen 5 minuten weer operationeel.”

campagne­berichten uit het veld

Bekijk hier berichten van deelnemende zorgorganisaties op online media die in 2023 zijn geplaatst. De uitingen van 2024 volgen in oktober. Nu al benieuwd! Via #zorgvoorenergie kun je terugvinden wat er op Instagram, Facebook en LinkedIn geplaatst is.

BESTUURLIJK ‘DRAAGVLAG’ VOOR ZORG VOOR ENERGIE
De bestuurlijk ‘draagvlag’ foto’s Zorg voor Energie 2024 stromen binnen. Nieuwe deelnemer Trajectum was de eerste. Op de foto’s zie je vertegenwoordigers uit alle geledingen van de organisatie: bestuur, green team, managementteam, duurzaamheidsteam, afdeling facilitair, etc. met de campagnevlag & mascotte Sparky.
Dit jaar een extra challenge voor de deelnemers van 2023: ga met nog meer enthousiaste betrokkenen op de foto. En dat is gelukt: de betrokkenheid binnen de zorgorganisaties groeit!

Ook het eerste doe-mee filmpje is binnen: van IJsselheem!

En de energie spat er vanaf! De foto’s vind je in de vlaggencarrousel. Daaronder een berichten-uit-het-veld-carrousel, zoals gespot op de social media.

Ook leuk om te bekijken (en tijdloos):

  • Bij  S&L Zorg ging Razende Reporter Eva op pad om uit te zoeken: ‘hoe goed zijn we bij S&L Zorg al in energie besparen’? Bekijk de video.
  • Amphia maakte enkele filmpjes om hun medewerkers een indruk te geven van energiebesparende maatregelen bij het ziekenhuis. Een voorbeeld.
  • ‘Duurzaam’ in gebarentaal? Kalorama beeldt het uit (Instagram)!

Bespaar­tips voor thuis

24 tips om slim te besparen op jouw energierekening, handig bij elkaar gezet op een placemat.

Hoe werk je thuis aan energiebesparing?

Naast kennis over hoe je energie kunt besparen is het voor jou allereerst nodig om het te willen en ook om wat lef te hebben. Door de hoge energieprijs willen veel mensen energie besparen. Een energierekening van 200-300 euro is nu heel ‘gewoon’, en daar kun je zeker zo’n 50 euro van afhalen.Campagnekarakter Zorg voor Energie Sparky

Maar niet iedereen kan dat alleen. Waar begin je? Hoe stel je bijvoorbeeld de ketel in? Kijk daarom op de site van jouw gemeente of er energiecoaches beschikbaar zijn die willen helpen. Samen ga je sneller dan alleen.

Geen energiecoach? Vraag dan collega’s of vrienden om bij je langs te komen en met jou een rondje door het huis te lopen. Zowel in oude als nieuwe huizen is veel te besparen met afstellen van de verwarming, ongebruikte ruimten niet verwarmen, kieren dichten, radiatorfolie, en goed ventileren. Het gaat er dan nog niet eens om de kamertemperatuur lager in te stellen.

Meer nuttige info om thuis te besparen

puzzel je warm!

Zoek de verwarmende woorden in de woordzoekers op waarmee je energie kunt besparen. Los de energie filippine op en kraak de rebus. Veel puzzelplezier!

energie filippine

woordzoeker care & cure

De energiecampage is een initiatief van Expertisecentrum Verduurzaming Zorg in samenwerking met Milieu Platform Zorgsector en de zorgbranches: ActiZ | de Nederlandse ggz | Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland | Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen | Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.