Ook in 2024 een campagne­week Zorg voor Energie: doe mee!

Ook in 2024 een campagne­week Zorg voor Energie: doe mee!

Met elkaar blijvend werken aan duurzame zorg!

Ook in 2024 willen we energieverspilling tegengaan en flink besparen op energiekosten. Elke zorgmedewerker en cliënt kan hier een steentje aan bijdragen, maar moet er soms vriendelijk aan herinnerd worden. Daarom organiseren Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) en Milieu Platform Zorgsector (MPZ) in het najaar voor de derde keer de campagneweek Zorg voor Energie onder de noemer ‘de kracht van herhaling’. De zorgsector gebruikt immers veel energie en dat past niet bij onze gezamenlijke ambitie om duurzame zorg te stimuleren. 

Campagneweek 7 t/m 11 oktober 2024

Zorgaanbieders die meedoen krijgen gratis een online toolkit met campagnematerialen, een draaiboek en een campagnevlag (voor nieuwe deelnemers). De campagnematerialen kun je inzetten en vertalen naar een eigen actieweek. Zo bespaar je als zorgorganisatie met de stijgende energieprijzen snel geld. De medewerkers thuis ook.

 

De teller stelt al op bijna 100 aanmeldingen. Weten wie er meedoen? Kijk hier voor een overzicht van deelnemers.

Bewustwording en er naar handelen

Veel zorgorganisaties hebben met de CO2-routekaart al een aanpak opgesteld om toe te werken naar een fossielvrije en energiezuinige vastgoedportefeuille. Met de campagne willen we hier blijvend draagvlak en betrokkenheid van álle zorgmedewerkers aan toevoegen.

Ook hebben veel zorgorganisaties de discussie met elkaar gevoerd voor 2 graden minder stoken. De maatregelen resulteerden bij een grote groep zorgorganisaties in 12% besparing op aardgas. Ook waren er best veel organisaties die niet mee wilden doen omdat ze er geen nut in zagen. Dat de weerstand niet bij de patiënten & cliënten ligt maar eerder bij de eigen medewerkers.  De campagne kan hierop inspelen.

Voorbereidingen

De organisatie is in handen van EVZ en MPZ. Met een kernteam (in oprichting) bekijken we hoe we de campagne verder kunnen verbeteren. We recyclen bestaande materialen en creëren nieuwe waar nodig. De ingevulde evaluatieformulieren over de campagneweek van 2023 zijn hierbij een goede basis. Er komt wederom een online campagnetoolkit beschikbaar met actiematerialen en een campagnedraaiboek. Campagnekarakter Sparky is ook weer van de partij! Deelnemers kunnen deze gebruiken en vertalen naar een eigen actieweek.

campagne Zorg voor Energie ook in 2024
Ook in 2024 maken we van energiebesparing een ware uitdaging. Sparky heeft er nu al zin in!

Het gaat om campagnematerialen zoals

  • bespaartips voor op het werk
  • bespaartips voor thuis
  • beeldmateriaal, animatie
  • draaiboek met voorbeelden van acties voor op het werk

Elke nieuwe deelnemer ontvangt vanaf september een campagnevlag. Heb je in 2023 meegedaan en een vlag ontvangen? Dan kun je die vlag hergebruiken. Leuk weetje: deze is gemaakt van pet-flessen.
Zodra de materialen gereed zijn, ontvangen deelnemers een link naar de online toolkit. De verwachting is begin augustus 2024.

Nagenieten van de creatieve campagneuitingen in 2023? Kijk hier.

Zorg voor Energie is een initiatief van Expertisecentrum Verduurzaming Zorg  in samenwerking met Milieu Platform Zorgsector en de zorgbranches: ActiZ | de Nederlandse ggz | Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland | Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen | Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.

Met elkaar maken we de week van 7 t/m 11 oktober tot dé energiebesparingsweek bij de zorg en geven we een blijvende boost aan de energietransitie van de zorgsector!

 

Meer informatie​

Heb je vragen?
Kijk eerst eens bij de veelgestelde vragen.
Vind je je vraag niet?