Kennisbank

Kennisbank

Hier vind je vele publicaties over het verduurzamen van de zorg. In de blauwe balk aan de rechterkant kun je zoeken of filteren.

Maatregel
Binnenkort online.
Verslag, presentatie
In deze kennisclip legt Iris Blom uit wat de CO2-uitstoot is van de zorgsector en wat belangrijkste bronnen zijn. Ze geeft inhoud aan het containerbegrip Duurzaamheid specifiek voor de zorg en geeft handvatten waar we als sector mee aan de slag kunnen. Een pleidooi voor samenwerking!
Verslag, presentatie
In deze kennisclip legt Iris Blom uit wat de gevolgen zijn van klimaatverandering en milieuvervuiling op de gezondheid van individuele mensen en bevolkingsgroepen. Het Lancent Countdown -initiatief wordt toegelicht en de Kennisagenda Klimaat en Gezondheid.
Verslag, presentatie
Dit is de 1e kennisclip uit een serie van 3. Iris introduceert de serie en gaat in op wat CO2-uitstoot is en het broeikas effect. Ook wordt ingegaan op de internationale en nationale afspraken om de klimaatverandering te beperken en de Green Deal Duurzame Zorg.
Onderzoek
TNO heeft onderzocht hoe zorginstellingen zich kunnen voorbereiden op het aansluiten op warmte- en/of koude-distributiesystemen (WKD). Het onderzoek richt zich niet alleen op de technische aspecten maar ook op de financiële en contractuele zaken waar een zorginstelling rekening mee moet houden.
Verslag, presentatie
Sectorbreed rapport met analyse van de tot nu toe ingeleverde routekaarten voor CO2-reductie van zorgvastgoed. De tussenstand stemt hoopvol, maar vraagt ook nog veel werk voor de zorginstellingen, bestuurders en brancheorganisaties.
Praktijkvoorbeeld
Praktijkvoorbeeld over zorgorganisatie Amerpoort die een tool van bbn-adviseurs inzette voor het opstellen van de CO2-routekaart. In het artikel krijg je een indruk van hoe de tool werkt, hoe deze er uit ziet en welk inzichten er uit kunnen worden gehaald.
Maatregel
Ook in kleine gebouwen en (zorg-)woningen kun je met een hybride warmtesysteem flink besparen op aardgas en daarmee CO2-uitstoot verminderen, zonder dat je onomkeerbare aanpassingen hoeft te doen. Het Expertise Centrum Warmte heeft een factsheet met informatie en nuttige links.
Praktijkvoorbeeld
Praktijkvoorbeeld over energiebeheer bij het St. Antonius Ziekenhuis. In dit artikel lees je over de ervaringen en bevindingen met de verplichtingen rondom energiebeheer, de afwegingen over de aanpak van energiemonitoring, het signaleren van storingen en inzichtelijk maken van besparingen.
Praktijkvoorbeeld
Praktijkvoorbeeld over de implementatie van energiebeheer bij ASVZ. Over het inbedden van energiebeheer in de organisatie, het selecteren van een energiemanagementsysteem en leverancier, implementeren, de bevindingen na één jaar, de gerealiseerde besparingen en de uitdagingen voor de komende tijd.
Filter

Meer informatie

Heb je vragen?
Kijk eerst eens bij de veelgestelde vragen.
Vind je je vraag niet?