Snel besparen op gas? Dit kun je doen

Snel besparen op gas? Dit kun je doen

Er zijn steeds meer redenen om serieus in te zetten op vermindering van het gebruik van gas. Vooral de enorme kostenstijging is een belangrijke drijfveer om ook op de korte termijn al besparingen te realiseren. Wil je meer weten over de mogelijkheden om het gasgebruik terug te brengen waar je meteen mee aan de slag kan? Lees deze publicaties met informatie, inspiratie en voorbeelden uit de praktijk.

Energiebeheer

Door monitoren en analyseren van je energieverbruik kunnen de instellingen van bijvoorbeeld stook- en ventilatiesystemen worden geoptimaliseerd. Dit levert al snel besparingen op in het verbruik, met name bij locaties die niet 7×24 gebruikt worden. Met twee praktijkvoorbeelden

Lees er alles over in de Maatregel Energiebeheer.

Met twee praktijkvoorbeelden die je laten zien hoe je dit concreet kunt implementeren.

Hybride warmtepomp

Bij een hybride of bivalent warmtepompsysteem wordt een warmtepomp naast een gasketel geïnstalleerd. Het is een relatief eenvoudige en mogelijk financieel interessante maatregel om het gasverbruik in bestaande bouw flink te verlagen.

Dit praktijkvoorbeeld van GGZ Noord-Holland Noord laat zien dat het al op korte termijn rendabel kan zijn. Lees ook het bijbehorende kennisartikel over de Maatregel: Verwarmen met een warmtepomp en gasketel.

Heb je locaties met woningen of kleinere gebouwen, dan vind je in dit artikel Hybride warmtepomp bij woningen verwijzingen naar nuttige informatie.

Isolatie

Met een gasprijs 1,5 keer hoger dan een paar jaar geleden is de terugverdientijd van isolatiemaatregelen nu veel korter. Zelfs ondanks de gestegen kosten voor materialen en arbeid. Twee praktijkvoorbeelden waarbij isolatie een van de maatregelen was waarmee het energieverbruik flink werd teruggebracht:

De Koperhorst verduurzaamt met gevelrenovatie

Uitbreiding zorgcentrum Avondlicht energieneutraal

Meer informatie​

Heb je vragen?
Kijk eerst eens bij de veelgestelde vragen.
Vind je je vraag niet?