Bug v2: berekening van elektriciteitsbesparing gaat niet goed op locatie met PV opwek

Bug v2: berekening van elektriciteitsbesparing gaat niet goed op locatie met PV opwek

Heb je een gebouw met PV-opwek? De berekening van de besparing van maatregelen die het elektriteitsverbruik verminderen gaat voor dit gebouw niet goed op. Dit wordt volgende versie hersteld.

De besparing is op het tabblad Bron veelal uitgedrukt als een percentage van het verbruik. De besparing wordt nu echter berekend met dat percentage over de inkoop.

Voorbeeld

Verbruik 100.000 kWh. Besparing (bijv. van een verlichtingsmaatregel) is 10%. Dan besparing 10.000 kWh.

Nu worden er zonnepanelen geplaatst. Inkoop 70.000 kWh en eigen opwek 30.000 kWh. De besparing van diezelfde maatregel blijft 10.000 kWh.
(lees verder over invullen van PV-opwek)

De CO2-tool berekent de besparing echter (onterecht) over de inkoop, 10% van 70.000 kWh = 7.000 kWh. Dit klopt dus niet.

Hoe corrigeer je dit?

Het is ingewikkeld dit zelf ‘op een nettere manier’ in je gehele CO2-tool te fixen. In een volgende versie van de CO2-tool wordt dit hersteld.

Je kan wél de besparing van één maatregel handmatig aanpassen. Nadeel is dat wijzigingen in een Brontabblad (bij een volgende versie van de CO2-tool) niet overgenomen worden in de door jou gewijzigde cel. Doe dit dus alleen voor grote maatregelen die je op korte termijn wilt uitvoeren.

Bereken de besparing m.b.v. besparingspercentage (tabblad Bron), inkoop (rij 31) en opwek (rij 37). Hiermee kan je de besparing die door de CO2-tool wordt berekend overschrijven. Daarvoor moet je de beveiliging van het tabblad halen: Hoe haal ik de beveiliging van een tabblad van de CO2-tool? Markeer de cel geel zodat je ziet dat deze cel bewerkt is.