Campagne­week Zorg voor Energie 2023: doe mee!

Campagne­week Zorg voor Energie 2023: doe mee!

Met elkaar werken we aan duurzame zorg!

De zorgsector gebruikt veel energie. Dat past niet bij onze gezamenlijke ambitie om duurzame zorg te stimuleren. Daarom organiseren Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) en Milieu Platform Zorgsector (MPZ) in oktober 2023 een campagneweek om energieverspilling tegen te gaan en kosten te besparen.

De campagneweek is van 9 t/m 13 oktober. Zorgaanbieders die meedoen krijgen gratis een online toolkit met campagnematerialen, een draaiboek en een campagnevlag. Deze kun je inzetten en vertalen naar een eigen actieweek.  Doe ook mee en meld je organisatie NU aan.

Button Zorg voor Energie 2023 Doe mee

De aanmeldingen stromen binnen. Weten wie er meedoen? Kijk hier voor een overzicht van deelnemers.

Bewustwording en er naar handelen

Veel zorgorganisaties hebben met de CO2-routekaart al een aanpak opgesteld om toe te werken naar een fossielvrije en energiezuinige vastgoedportefeuille. Hoe we hier blijvend draagvlak en betrokkenheid van álle zorgmedewerkers aan toe kunnen voegen, willen we met de campagne realiseren.

Ook hebben veel zorgorganisaties de discussie met elkaar gevoerd voor 2 graden minder stoken. De maatregelen resulteerden bij een grote groep zorgorganisaties in 12% besparing op aardgas. Ook waren er best veel organisaties die niet mee wilden doen omdat ze er geen nut in zagen. Dat de weerstand niet bij de patiënten & cliënten ligt maar eerder bij de eigen medewerkers.  De campagne kan hierop inspelen.

Campagneweek Zorg voor Energie 9 – 13 oktober 2023

De organisatie is in handen van EVZ en MPZ. De voorbereidingen zijn in volle gang om de campagneweek soepel te kunnen draaien. Er is een digitaal campagnetoolkit beschikbaar met actiematerialen en een campagnedraaiboek. Deelnemers kunnen deze gebruiken en vertalen naar een eigen actieweek. Zo bespaar je als zorgorganisatie met de stijgende energieprijzen snel geld. De medewerkers thuis ook.

Het gaat om campagnematerialen zoals

  • campagnekarakterLogo Zorg voor Energie campagne
  • bespaartips voor op het werk
  • bespaartips voor thuis
  • beeldmateriaal, animatie
  • draaiboek met voorbeelden van acties voor op het werk

Elke deelnemer ontvangt vanaf september een campagnevlag.

Vuurvliegje Sparky is het nieuwe campagnekarakter, een vrolijke energie actieveling die jou de hele dag door helpt om energie-slim en energie-zuinig te werken. Sparky zelf weet niet van ophouden met tips & trics en geeft dat op een aanstekelijke, blije manier aan jou door. Dat belooft wat!

De online campagnematerialen zijn inmiddels beschikbaar. Elke deelnemende organisatie ontvangt een weblink naar de materialen.

Publieke campagnepagina Zorg voor Energie

Ook is de publieke campagnepagina inmiddels live. Op deze webpagina staan bespaartips voor op het werk en thuis, woordpuzzels en in de campagnetijd zelf vind je er campagneberichten uit het veld. Met de QR code in de campagnematerialen komt iedereen makkelijk op deze pagina.

 

Zorg voor Energie is een initiatief van Expertisecentrum Verduurzaming Zorg  in samenwerking met Milieu Platform Zorgsector en de zorgbranches: ActiZ | de Nederlandse ggz | Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland | Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen | Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.

Terugblik op de energiecampagneweek Zorg voor Energie 2022

De campagne 2023 is een vervolg op de succesvolle editie van 2022. Ruim 190 zorgaanbieders deden hieraan mee, met samen meer dan 400.000 medewerkers. Kijk hier voor een terugblik op de editie van 2022 (MPZ-site)

Met elkaar maken we de week van 9 t/m 13 oktober tot dé energieactieweek bij de zorgorganisaties en geven we een blijvende boost aan de energietransitie van de zorgsector!

 

Meer informatie​

Heb je vragen?
Kijk eerst eens bij de veelgestelde vragen.
Vind je je vraag niet?