Check je CO2-reductietool met deze aandachtspunten

Check je CO2-reductietool met deze aandachtspunten

Uit de tot nu toe opgestuurde CO2-reductietools zien we dat het belangrijk is om de juiste maatregelen te selecteren voor een effectieve strategische planning van het verduurzamen van vastgoed. Hierbij een aantal aandachtspunten voor de CO2-reductietool.

Controleer de ingevulde CO2-reductietool op de volgende punten:

 • Energieverbruik 2022
  Zorg dat de verbruiksgegevens van 2022 zijn ingevuld zodat kosten en besparingen van de maatregelen kunnen worden berekend.
 • Verlichtingsmaatregelen
  Check of er niet te veel verlichtingsmaatregelen staan ingepland. Vuistregel is dat verlichtingsmaatregelen samen maximaal 10% van het elektriciteitsverbruik besparen.
  Op tabblad Bron lees je aannames en inschattingen die de CO2-reductietool gebruikt. Op basis daarvan kan je de inplanning aanpassen. Specifiek voorbeeld is dat op een locatie eerst alle TL-buizen vervangen worden door led-buizen (GF2) en vervolgens alle armaturen (al met led-buizen) door led-armaturen (GF14). Je kan bijvoorbeeld wel in 50% van het gebouw TL-buizen vervangen voor led-buizen (plan GF2 voor 0,5 in) en in de andere 50% TL-armaturen door led-armaturen (plan GF14 voor 0,5 in).
 • Isolatiemaatregelen
  Ook isolatiemaatregelen worden te uitgebreid ingepland. Na inpakken van het gehele gebouw (vloer, gevel, glas, dak) zal er nog steeds een warmtebehoefte zijn. In de prognose kun je bijvoorbeeld zien of de reductie niet te hoog wordt. Gebruik straks het automatische check tooltje om dit op te sporen en verbeteren.
  Gaat het gas- of warmteverbruik door isoleren naar 0, dan passen de berekeningen van de CO2-tool niet zo goed bij jouw gebouw. Je moet dan zelf de besparing per isolatiemaatregel inschatten. Een energie-adviseur kan je hierbij helpen als je deze kennis en ervaring niet in huis hebt.

Toolchecker om CO2-reductietool te checken

 • Gebruik ook de toolchecker om je ingevulde CO2-reductietool te checken of deze logisch en compleet is.

Meer informatie​

Heb je vragen?
Kijk eerst eens bij de veelgestelde vragen.
Vind je je vraag niet?