Hoe neem ik panden mee die worden of zijn afgestoten of gesloopt?

Hoe neem ik panden mee die worden of zijn afgestoten of gesloopt?

Neem panden die worden afgestoten of gesloopt mee in je routekaart. Dit heeft immers grote invloed op het energieverbruik en de CO2-uitstoot!

In de CO2-tool maak je daartoe een tabblad voor het gebouw. Noem die bijv. “Locatie … (o)” en vul je algemene gebouwgegevens in (i.i.g. m2 GO), het jaar van sloop/afstoot en het energieverbruik vanaf 2018.

Als er al vervangende nieuwbouw is, maak je daarvoor ook een tabblad. Noem die bijv. “Locatie …. (n)”. Vul ook hier algemene gegevens in (i.i.g. GO) het energieverbruik. Zorg dat het energieverbruik van de oudbouw en de nieuwbouw niet dubbelt in het jaar waarin beide in gebruik waren. Op welk tabblad je het energieverbruik van het laatste jaar van de oudbouw en het eerste jaar van de nieuwbouw invult, maakt niet uit.

Als de vervangende nieuwbouw opgeleverd wordt in 2023 of later dan neem je het gebruiksoppervlak mee op het tabblad Nieuwbouw.

Heb je de routekaart nodig voor de Milieuthermometer Zorg?

Een instelling kan er bij certificering voor de Milieuthermometer Zorg voor kiezen om op een vestiging waar meerdere gebouwen staan bepaalde gebouwen uit te sluiten. Dit wordt expliciet op het certificaat gemeld. Voor brons geldt bijvoorbeeld: “toegestaan mits dit minder dan 25% gebouwoppervlak betreft, of de uitgesloten gebouwen worden binnen 5 jaar gerenoveerd/gesloopt/afgestoten.”

Ook dan is het verstandig deze panden wél in de de routekaart op te nemen.