Verslag IVVD zorgvastgoeddag

Verslag IVVD zorgvastgoeddag

Tijdens de IVVD Zorgvastgoed dag op 16 mei was het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) aanwezig om op de hoogte te blijven van wat er zoal speelt in de vastgoedsector. Hoe gaan zorgorganisaties om met personeelstekort, netcongestie en de verduurzamingsopgave?

Uiteenlopende thema’s

Het was een inspirerende dag met thema`s zoals de invloed van architectuur op gezondheid en de voordelen van de gebruiker centraal zetten bij het realiseren van zorgvastgoed. Trends zoals robotisering en vermenging van vastgoedfuncties werden ook belicht. Robots kunnen namelijk mogelijk in de (nabije) toekomst een rol spelen bij patiëntcontact en schoonmaak. Ook werden er tips gegeven over hoe je de zorgexploitatie kan verbeteren, bijvoorbeeld door optimalisatie van processen en het voorkomen van leegstand. Er werd ook aandacht besteed aan hoe je tot gedragen huisvestingstrategie komt: bedenk het samen (met het bestuur) en maak het concreet en relevant!

Praktijkvoorbeelden

Er kwamen veel praktijkvoorbeelden aan bod, zo vertelde Willem-Jan Hanegraaf over het ‘ziekenhuis van de toekomst’ Rijnstate Elst – door o.a. energieopslag in waterstoftanks en een wagenpark op waterstof. In dit ziekenhuis wat volgens planning in 2023 opengaat wordt ook gelet op dat voeding vers, lokaal, bio-based èn seizoensgebonden is.

Roeland Brouns liet zien hoe `s Heeren Loo haar vastgoedportefeuille verduurzaamt door gebruik te maken van de CO2-reductietool van EVZ. Met de plaatsing van 8.458 zonnepanelen hebben zij inzichtelijk dat zij daarmee al 20% CO2-reductie hebben bereikt.

‘We hebben nu goed in beeld waar we staan, en waar we naartoe gaan. Dat helpt enorm!’.

Het is een goed voorbeeld dat laat zien hoe de CO2-reductietool zorgorganisaties helpt in beeld te krijgen in hoeverre zij op koers liggen om de klimaatdoelstellingen van Parijs van -50% directe CO2-emissiereductie in 2030 en -95% in 2050 te behalen.

Ook aan de slag met de CO2-reductietool, klik hier.

Meer informatie​

Heb je vragen?
Kijk eerst eens bij de veelgestelde vragen.
Vind je je vraag niet?