Agenda archief

Agenda archief

In het archief staan activiteiten die al geweest zijn. De agenda bevat activiteiten die georganiseerd worden door EVZ (Stimular, Milieuplatform Zorgsector of TNO) en activiteiten waar EVZ een bijdrage  aanlevert.

6 juli 2021

Eerste inzichten CO2-routekaarten care

EVZ deelt 6 juli ,16-17 uur, in een webinar, de eerste inzichten van de routekaarten van de care.
  • Penny Senior en Marlou Boers (Actiz) geven een inleiding op de afspraken om aan de slag te gaan met CO2-routekaarten in de zorg.
  • Adriaan van Engelen (MPZ / Stimular) presenteert de eerste inzichten uit de portefeuilleroutekaarten van de care-instellingen.
  • Zorginstelling Careyn deelt haar ervaring met het werken aan de routekaart.
  • Tot slot is er gelegenheid vragen te stellen.
18 juni 2021

Adviseurssessie portefeuilleroutekaart zorg

Vrijdag 18 juni, 10.00-11.30 uur, organiseert het EVZ een webinar voor adviseurs die werkzaam zijn in de zorg. Deze online bijeenkomst gaat over het verduurzamen van de zorg, en specifiek de eerste ervaringen met de portefeuilleroutekaarten voor CO2-reductie en de beschikbare tools. Adviseurs uit zowel de cure als de care zijn welkom. Na aanmelding ontvangt u een MS Teams-vergaderverzoek om deel te kunnen nemen.
Bij ‘meer informatie’ ga je direct naar het aanmeldformulier.
4 maart 2021

Congres duurzaam inkopen in de zorg

Op 4 maart 2021 organiseren Intrakoop, Nevi, Milieuplatform Zorg, MVO Nederland en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een landelijk congres over duurzaam inkopen in de zorg. Het belooft een interessante dag te worden met inspirerende sprekers. Meld je aan via: https://www.aanmelder.nl/congresduurzaaminkopenindezorg
2 maart 2021 van 10:00 tot 12:00

Webinar ‘potentieel van aquathermie voor de zorg’

Gedurende dit 2 uur durende webinar zult u worden geïnformeerd over de mogelijkheden die aquathermie kan bieden om als ziekenhuis of zorginstelling bij te kunnen dragen aan de CO2-reductiedoelstellingen in de zorg. Inschrijven kan via: https://nvz-ziekenhuizen.nl/bijeenkomst/webinar-zorgvastgoed-aquathermie
4 november 2020

Welk zorgvastgoed is er over 5 jaar nodig?

Deze middag in Breukelen is een ontmoetingsplatform voor zorgaanbieders, -huisvesters, gemeenten en investeerders. Waarbij informatie gedeeld wordt over welke ontwikkelingen zorgorganisaties en beleggers de komende jaren kunnen verwachten en Waar de kansen liggen. Het expertisecentrum verduurzaming zorg zal hierbij aanwezig zijn met een stand.
13 oktober 2020

Vijfde platform duurzaamheid in teken van kennisdeling

Op 13 oktober 2020 organiseerde de VGN de vijfde bijeenkomst van het platform duurzaamheid. Het was een Webinar, met ruim 40 deelnemers. De VGN besprak de aanpak vanuit de brancheorganisatie. ASVZ besprak hoe je met een goed energiemanagement grote voordelen van bij verduurzaming kunt behalen. Het bureau ‘Onze zorg is opgewekt’ gaf een inspirerend verhaal over verlaging van de exploitatielasten in combinatie met CO2-reductie, over bewustwording van gedrag en hoe dat kan helpen bij verduurzamen. Het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg besprak hoe het zorgorganisaties kan helpen bij verduurzaming en bij het werken met de portefeuilleroutekaart.
1 oktober 2020

Online congres duurzame zorg ‘wat doe jij?’

Hoe vergroen je een zorgorganisatie? Wat zijn alternatieven voor de dagelijkse kilo’s afval? Hoe ga je verspilling van medicijnen tegen en wat draagt een duurzame en gezonde omgeving bij aan het herstel en de gezondheid van cliënten? Over al deze vragen gaat het online congres Duurzame Zorg op 1 oktober 2020 De zorg kan en moet duurzamer. Om dat voor elkaar te krijgen, draagt iedereen bij; van bestuurder tot zorgprofessional en van facilitair manager tot inkoper, farmaceut en vastgoedmedewerker. Iedereen doet wat. Wat doe jij? Het congres is zo ingericht dat je op elk moment kunt in- en uitstappen. Je bent flexibel om deel te nemen aan de sessies die jou het meest interesseren. Op deze website is te zien hoe dit wordt vormgegeven. Meld je aan en stuur de uitnodiging naar je collega’s.
10 september 2020

Versterken en Verduurzamen van zorgvastgoed; een logische keuze

Op 10 september kwamen in BuildinG (Groningen) zorgorganisaties, bouwers, gemeenten bij elkaar voor een coronaproof bijeenkomst over de verduurzaming van het zorgvastgoed. Meer dan 40 locaties moeten vanwege de dreiging van aardbevingen versterkt worden. En juist dan, kun je ook maatregelen ter verduurzaming meenemen. Het initiatief voor de bijeenkomst werd genomen door de Nationaal Coordinator Groningen die alle betrokken partijen uit het zogenaamde Groninger Zorgakkoord had uitgenodigd om de meekoppelkansen vanuit het oogpunt verduurzaming in kaart te brengen. Want er ligt voor de zorgsector nogal een ambitie; 49% directe CO2 emissie reductie in 2030 en 95% in 2050. Het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ), één van de kennis-en innovatieplatformen die voortkomt uit het Klimaatakkoord, nam de aanwezigen mee in de ambities, aanpak en tijdslijnen van de verduurzamingsoperatie. Via een heldere uiteenzetting werden de verschillende kaders voor verduurzaming en de invloed van het klimaatakkkoord voor de zorgsector uiteengezet; de voor de sector geldende afspraak voor ‘vrijwillige verduurzaming’ op een natuurlijk moment kan in Groningen worden gekoppeld met de verstevigingsoperatie. Met behulp van een portefeuilleroutekaart kunnen zorginstellingen bepalen welke maatregelen zij in welk pand wensen te nemen en wat de verwachtte kosten en baten zijn, zowel in euro’s als in reductie van CO2 en energie. Het EVZ gaf voorlichting over de manier waarop een portefeuilleroutekaart gemaakt kan worden. Tegelijkertijd zijn zorginstellingen onderdeel van hun omgeving; waarin gemeenten ook plannen maken zoals de Transitievisie Warmte en Wijkgerichte Aanpak. Zorginstellingen kunnen, met hun energievraag en -systemen, een rol kunnen spelen bij het haalbaar maken van duurzame alternatieven. Afstemming tussen gemeenten en de zorginstelling is cruciaal, zowel in ambitie, als in tijdlijnen. Ook hier gaf het EVZ een helder advies; ga met elkaar in gesprek.
6 maart 2020

Adviseursbijeenkomst Soesterberg

Op vrijdag 6 maart organiseren TNO en Milieuplatform Zorg samen een bijeenkomst voor adviseurs die werkzaam zijn in de zorg. Deze bijeenkomst zal gaan over het verduurzamen van de zorg, de routekaart voor CO2-reductie en het bespreken van de beschikbare tools. Adviseurs uit zowel de cure als de care zijn welkom om aan te sluiten. Er zijn 25 plaatsen beschikbaar, bij hoge interesse zal er eventueel een tweede bijeenkomst georganiseerd worden.
21 januari 2020

Bijeenkomst routekaarten care Utrecht

Routekaart CO2-reductie care in samenwerking met MPZ, VGN, Actiz en GGZ-nl Vanwege de grote interesse wordt nogmaals een bijeenkomst voor zorginstellingen georganiseerd. Hierbij geven we praktisch advies over de handleiding en tool van de Routekaart voor CO2 Reductie. We gaan in op de noodzaak van een individuele routekaart en het doel van 50% CO2-emissiereductie in 2030 en nagenoeg 100% in 2050.
Neem contact op

Contact

Stuur ons je vraag!

Meer informatie

Heb je vragen?
Kijk eerst eens bij de veelgestelde vragen.
Vind je je vraag niet?