Geslaagde CO2-routekaart roadshow dec. 2023: met versnelling verder in 2024

Geslaagde CO2-routekaart roadshow dec. 2023: met versnelling verder in 2024

De CO2-routekaart Roadshow op vrijdag 8 december 2023 was een geslaagde bijeenkomst. Zo’n 80 vakgenoten in vastgoedmanagement en duurzaamheid in de zorg deelden deze ochtend in Utrecht hun kennis en ervaringen.

Er was veel herkenning: “Goed om te merken dat ik niet de enige ben, maar dat meerdere mensen tegen deze problemen aanlopen”. Maar de uitwisseling gaf ook “een mooie inbreng om versnelling in gang te zetten”.

Met de plenaire opening werden de deelnemers geïnformeerd over de ontwikkelingen in de verduurzaming van het zorgvastgoed met de CO2-routekaarten-aanpak. Uit de Mentimeter-peiling die werd gehouden bleek dat de meerderheid inmiddels aan de slag is met de routekaart. Ongeveer één vijfde heeft de (herziene) routekaart met bestuurlijke vaststelling ook ingeleverd bij EVZ.

Drempels voor verduurzamen vastgoed worden vooral ervaren door budget maar ook personeel en tijd. Bij ongeveer een kwart van de organisaties is er samenwerking met de verhuurder maar deze verloopt stroef. Overigen hebben geen samenwerking of daar moet dit nog op gang komen.

Vervolgens werd in het tweede gedeelte werden bij verschillende deelsessies kennis en ervaringen uitgewisseld over onder andere financiering, wet- en regelgeving, samenwerking met de verhuurder, Doelmatig Beheer & Onderhoud, het DMJOP en het bouwen van een business case voor bestuurlijke draagvlak.

Ook na afloop tijdens de lunch werd nog maar eens duidelijk hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te gaan en te ervaren dat er velen met hetzelfde bezig zijn als jij. Om oplossingen te delen en waar mogelijk samen te werken en zo verder te komen met de routekaart en onze verduurzamingsopgave in de zorg!

 

 

De CO2-routekaart Roadshow is georganiseerd door Expertisecentrum Verduurzaming Zorg in samenwerking met de brancheorganisaties Actiz, VGN en de Nederlandse GGZ.

Meer informatie​

Heb je vragen?
Kijk eerst eens bij de veelgestelde vragen.
Vind je je vraag niet?