Ga naar de inhoud

WEii, energielabel en renovatiestandaard

Verplicht energie besparen bij ingrijpende renovatie

Op deze pagina

Stimular en Milieuplatform Zorg (MPZ) adviseren te sturen op het werkelijk energieverbruik, de zogenaamde WEii-indicator. Deze methode biedt een helder en praktijkgericht inzicht in hoe energiezuinig een gebouw écht is.

In deze tekst lees je hoe de WEii werkt, wat WEii Paris Proof is, en waarom deze aanpak onze voorkeur heeft boven het traditionele energielabel. Daarnaast komt de renovatiestandaard aan bod: een vrijwillige richtlijn gebaseerd op het energielabel. Tot slot lees je welke Europese eisen op komst zijn richting 2030 en 2050 en wat dat betekent voor de zorgsector. 

Wat is de renovatiestandaard?

De renovatiestandaard is een vrijwillige richtlijn vanuit de overheid voor de energieprestatie van utiliteitsgebouwen, zoals zorggebouwen. De richtlijn anticipeert op aanstaande wet- en regelgeving die moet zorgen dat al het vastgoed in 2050 klimaatneutraal en gasloos is. De standaard wordt uitgedrukt in energielabel A++ of A+++, afhankelijk van de gebruiksfunctie van het gebouw: 

GebruiksfunctieLabel
BijeenkomstA +++
Gevangeniscel A ++
Gezondheidszorg met bedA ++
Gezondheidszorg zonder bedA +++
KantoorA +++
LogiesA ++
OnderwijsA +++
SportA ++
WinkelA +++

Wie dit energielabel behaalt bij een renovatie voldoet, volgens RVO, straks aan de eisen voor 2050. Aangezien de eindnorm voor 2050 voorlopig nog niet vastgesteld wordt, is dat helaas nog niet gegarandeerd.

De renovatiestandaard biedt soms voordelen bij verduurzamingsprojecten waarvoor DUMAVA-subsidie wordt toegekend. Kleine organisaties krijgen in die gevallen 40% i.p.v. 30% subsidie. Een kleine organisatie heeft minder dan 250 fte of een netto-omzet onder € 50 miljoen.

Kijk voor alle informatie over de renovatiestandaard: rvo.nl/renovatiestandaard

Europese eisen voor 2030 en 2050

In de Europese richtlijn EPBD IV zijn eisen opgenomen voor de energiezuinigheid van gebouwen. Vanaf 2030 moet de energieprestatie van alle bestaande utiliteitsgebouwen beter zijn dan van de slechtst presterende 16% uit 2020, in 2033 geldt dat voor de slechtste 26%.

Het is nog niet bekend wat dat precies gaat betekenen. Zoals kantoren tegenwoordig minimaal label C moeten hebben zal het voor andere utiliteitsgebouwen, waaronder alle zorggebouwen, label D of beter betekenen in 2030 en label C of beter in 2033. Zeer waarschijnlijk komen er voor 2050 nog strengere eisen. In het najaar van 2025, uiterlijk in het voorjaar van 2026, wordt hier meer over bekend.

De overheid geeft voorkeur aan een theoretisch norm op basis van het energielabel. Alhoewel dit weinig zegt over het werkelijk energieverbruik en daaraan gekoppelde CO2-uitstoot, is dit wel goed te handhaven. Dutch Green Building Council (DGBC) promoot samen met vele bouwpartijen een norm op basis van het werkelijk energieverbruik: de WEii indicator.

Sturen op werkelijk energieverbruik (WEii)

Stimular en Milieuplatform Zorgsector (MPZ) adviseren voorlopig te sturen op het werkelijk energieverbruik met de WEii. De Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii)  van een gebouw wordt berekend op basis van het werkelijke, gemeten energiegebruik (netto energie inkoop, dat wil zeggen totale inkoop minus op jaarbasis teruggeleverde stroom) en de gebruiksoppervlakte van het gebouw. Deze indicator is relatief eenvoudig te berekenen.

Gebouweigenaren kunnen hier dus bij het plannen van maatregelen of een renovatie goed op sturen. Deze waarden worden ook gebruikt door Expertisecentrum Verduurzaming Zorg en de zorgbranches bij het beoordelen van de routekaarten van zorgorganisaties. Hetzelfde geldt bij het beoordelen van de routekaarten door RVO en de Omgevingsdiensten in het kader van hun portefeuilleaanpak. 

Kijk voor alle informatie over WEii: weii.nl 

WEii Paris Proof

DGBC onderscheidt klassen van energie-efficiëntie, van zeer onzuinig tot en met WENG (werkelijk energieneutrale gebouwen). Voor bestaande bouw hanteert DGBC de klasse Paris Proof als het niveau waar alle gebouwen, gebouwd voor 1 januari 2021, naar toe moeten om aan de klimaatdoelstellingen van Parijs te voldoen. Gebouwen van na die datum zijn standaard BENG, (bijna energieneutraal), waar DGBC adviseert om WENG te bouwen.

Het ambitieniveau “Paris Proof” is tot stand gekomen vanuit het uitgangspunt dat in 2050 geen fossiele energie meer mag worden gebruikt, alleen nog energie uit duurzame bronnen. Om dat te bereiken is het nodig dat de gebouwde omgeving een beperkte hoeveelheid energie verbruikt, om te voorkomen dat alle vrij oppervlak op land en zee nodig is voor windmolens en zonnepanelen.

De indeling van de WEii-klassen voor zorgfuncties is als volgt:

Bovengrens in KWh/m2 gebruiksoppervlak
Gebruiksfunctie BblGebruikstypen WEii WENG Paris Proof Zeer zuinig Zuinig Gem.Onzuinig
Gezondheidszorgfunctie met bedgebied Ziekenhuis 0 100* 135 185 315 500
Gezondheidszorgfunctie met bedgebied Tehuis met overnachting 0 80 115 160 285 455
Gezondheidszorgfunctie anders dan met bedgebied Medische (groeps) praktijk 0 80 110 150 270 420
Gezondheidszorgfunctie anders dan met bedgebied Opvang zonder overnachting 0 90 115 170 290 490

* De Milieuthermometer Zorg versie 7 gaat voor ziekenhuizen uit van 200 kWh/m2. Deze waarde is gebaseerd op de Sectorrapportage verduurzaming en CO2-emissiereductie zorgvastgoed van EVZ. De WEii Paris Proof voor ziekenhuizen lijkt op basis van die rapportage niet haalbaar, mede omdat energie-intensieve  ziekenhuisapparatuur veelal niet bemeterd is en daarom niet uitgesloten mag worden.

Voor andere gebruiksfuncties zie de tabel op www.weii.nl. Reguliere woonfuncties zijn ook in deze tabel opgenomen. Het advies is om voor groepszorgwoningen uit te gaan van de grenswaarden voor “gezondheidszorgfunctie met bedgebied – tehuis met overnachting” en voor zorgclusterwoningen van “woonfunctie – appartement”.

Een grove berekening van de WEii is standaard opgenomen in CO2-reductietool. van EVZ.
Met de WEii rekentool bereken je de exacte WEii, inclusief weerscorrectie voor het betreffende jaar. Voor een gebouw met meerdere gebruikstypen berekend de WEii rekentool ook de (samengestelde) Paris Proof doelwaarde.

Meer over EVZ

EVZ Summercourses 2025

Even duurzaam opladen deze zomer? Laat je bijpraten over actuele vastgoed-thema’s in vier korte webinars. Doe live mee of bekijk ze achteraf (in je tuin, op je balkon).