EED-format portefeuilleroutekaart care
Maatregel

Adiabatische bevochtiging

Van: EVZ

De lucht in ziekenhuizen wordt vaak en vooral in de winter continu bevochtigd om de relatieve luchtvochtigheid op peil te houden. Diverse verblijfsruimten vragen daarbij om een specifieke luchtvochtigheid. Bij veruit de meeste ziekenhuizen wordt dit bereikt door middel van stoombevochtiging.

Hierbij produceert een, vrijwel altijd gasgestookte, stoomketel of decentrale opwekker stoom die in de luchtbehandelingskasten aan de luchtstroom wordt toegevoegd om de gewenste luchtvochtigheid te bereiken. De lucht wordt daarmee niet alleen bevochtigd, maar ook opgewarmd. Dat is afhankelijk van het seizoen een voor- of een nadeel. Stoombevochtiging is een bevochtigingswijze die de verspreiding van micro-organismen minimaliseert, maar heeft als nadeel dat de productie van stoom veel energie vraagt.

Bij adiabatische bevochtiging wordt water uiterst fijn direct in de luchtstroom verneveld. Nagenoeg al het water verdampt en bevochtigt zo de lucht. Hierbij is het niet nodig om het water eerst tot het kookpunt te brengen zodat het verdampt. De verdamping van het water onttrekt wel warmte aan de luchtstroom waardoor deze afkoelt. Om de luchttemperatuur van de bevochtigde lucht weer op het oorspronkelijke niveau te brengen, is verwarming noodzakelijk.

Publicatiedatum: maart 2020