In de CO2-reductietool staat alleen de maatregel hybride warmtepomp vermeld (EM GC4). Je kan er echter ook voor kiezen om direct een all-electric warmtepomp over te stappen om zo van het gas af te gaan. Dit is vaak mogelijk bij gebouwen gebouwd na 2000 die geen last hebben van netcongestie (ofwel kleinverbruiker aansluiting max. 3 x 80 A, ofwel in niet-netcongestiegebied).
Om de maatregel all-electric warmtepomp toe te voegen doorloop je de volgende stappen:
- Klik op maatregel aanmaken, cel F42.
- Vul in:
Categorie: Ruimteverwarming
Korte omschrijving: All-electric warmtepomp
Vul de rest van de informatie aan na toevoegen van de maatregel. - Kijk naar het resterend aardgasverbruik in rij 232 [let op: als je maatregelen toevoegt schuift deze rij naar beneden] in het jaar wanneer je de warmtepomp wilt plaatsen om de gasreductie van de nieuwe maatregel in te schatten. Kolom P: Vul het resterend aardgasverbruik in als aardgasreductie.
- Kolom Q: Bereken elektriciteitstoename door de formule uit maatregel hybride warmtepomp te kopiëren:
=(-P132*(35,17/3,6*0,95)/3,5)
Getallen 35,17 en 3,6 rekenen aardgas in m2 om naar kWh. 0,95 is het rendement van de cv. Als je overstapt naar all electric gaat er 5% minder warmte verloren via de schoorsteen. 3,5 is de COP van de warmtepomp. Wijzig deze voor all electric ruimteverwarming in 3,0. En voor tapwater in 2,8. - Maak een inschatting van de kosten op basis van offertes.
Installeer je op een locatie eerst een hybride warmtepomp en daarna op all-electric? Dan moet je allebei de maatregelen (hybride op rij 132 en de zelf toegevoegde all-electric warmtepomp) op van toepassing zetten (kolom H).
Bekijk ook slide 15 in de Presentatie CO2-reductietool van de EVZ-summercourse 2024