Bestuursoplegger voor de CO2-routekaart Care
Hulpmiddel

Bestuursoplegger voor de CO2-routekaart Care

Van: EVZ

De bestuursoplegger is een document waarmee je de bestuurlijke ondersteuning vastlegt voor de verduurzamingsmaatregelen die je hebt ingepland. In het format, dat je hieronder kunt downloaden, vind je uitleg en instructies voor het invullen.

Waarom is een bestuursoplegger nodig voor de CO2-routekaart?

  1. Bestuurlijke ondersteuning is cruciaal voor de realisatie van de plannen (zie ook Borging in beleid). Het bestuur is de verbindende schakel tussen strategie, financiering en uitvoering. Zo zorg je ervoor dat de geplande maatregelen hun weg vinden in het beleid en de MJOP’s.
  2. De oplegger en de ingevulde CO2-reductietool (of andere tool) zijn samen de CO2-routekaart (zie ook Hoe maak ik een CO2-routekaart?). Zo is dit afgesproken in de Green Deal Zorg 3.0 en het Klimaatakkoord die de zorgsector heeft ondertekend.

Wat moet er in de bestuursoplegger komen te staan?

In de bestuursoplegger staat vastgesteld dat de ingeplande maatregelen voor ten minste de komende 4 jaar worden uitgevoerd. Ook wordt gereflecteerd op of de zorgorganisatie op koers ligt om voor het vastgoed van de gehele organisatie gemiddeld uit te komen op een Paris Proof energieverbruik van maximaal 80 kWh/m2 GO.

De inhoud van de oplegger geeft de visie en het beleid van de instelling weer. Hoe de organisatie werkt aan verduurzaming van het vastgoed, de maatregelen uit de routekaart oppakt en in de MJOP’s verwerkt, en hoe het bij nieuwbouw aandacht geeft aan duurzaam bouwen.

Publicatiedatum: mei 2024 (update)