Het niet (op orde) hebben van basisinformatie over hun gebouwen verhindert zorgorganisaties om verduurzamingsstappen te kunnen zetten. Adviesbureau Gebouwinzicht deed in opdracht van EVZ onderzoek naar de belangrijkste knelpunten van gebouwinformatiemanagement bij zorgorganisaties.
Dit is het tweede artikel uit een serie van zes over de resultaten van het onderzoek. In dit artikel gaan we in op het belang van het op orde hebben van de basis gebouwgegevens en wat daar bij komt kijken. Wat is er minimaal nodig voor effectief gebouwbeheer?
Gebouwinzicht zag in het onderzoek de volgende knelpunten met betrekking tot gebouwgegevens bij de deelnemende zorgorganisaties:
In dit artikel geven we per knelpunt tips en trucs.
Energiemonitoring komt in het vierde artikel van deze reeks aan bod.
Bij de meeste deelnemende organisaties is aardig in beeld hoeveel panden ze in beheer hebben. Echter de details, zoals: “Hoeveel panden daarvan zijn dan in eigendom en hoeveel worden er gehuurd”, zijn lastiger. Vooral als er op één locatie meerdere gebouwen of meerdere bouwdelen staan. Voor het beheer en onderhoud is het namelijk erg belangrijk om bouwdelen waar een groot verschil zit in bouwjaar apart te benoemen. Dat geldt ook voor bouwdelen waar een eigen installatiesysteem voor verwarming en koeling in zit, ook al maken ze gebruik van dezelfde hoofdingang en faciliteiten.
Tip: Zorg dat je pandenlijst overeenkomt met de registratie zoals die ook in de Basis Administratie Gebouwgegeven staat (BAG register). Voor een korte uitleg over de BAG, zie dit artikel van Gebouwinzicht.
Om goed te kunnen sturen op je vastgoed is het belangrijk dat de totale lijst van deze panden aangevuld wordt met relevante gegevens. De aanvullende gegevens die je minimaal nodig hebt zijn: de totale m2 BVO, maar ook het VVO en het GO per gebruiksfunctie. Bij huurpanden komt daarbij de contactgegevens van de contactpersoon bij de eigenaar.
De basispandenlijst leent zich ook goed voor andere benodigde informatie, zoals of er een Energielabel is en wat de gebruiksfunctie is zoals benoemd in het BAG register.
In de praktijk blijkt dat deze lijst het best actueel blijft als er een duidelijke eindverantwoordelijke persoon is. En dat deze lijst goed vindbaar is op het interne (digitale) netwerk. Leg daarnaast vast wie de informatie kan (en mag) aanpassen en/of wijzigen.
Basis gebouwgegevens aanvullen
Naast de basis pandenlijst is het voor goed beheer en onderhoud handig om te weten wat er in elk gebouw aanwezig is. In ieder geval voor de eigendomslocaties een overzicht van de installaties (LBK’s, ketels, koelinstallaties) met merk, typenummer en vermogen, de onderhoudspartij, type koudemiddel, hoeveelheid koudemiddel en koudemiddel-verliezen.
In deze lijst kan je daarnaast door middel van vinkjes bijhouden welke van je panden aan bepaalde wet- en regelgeving moeten voldoen. Meer hierover in artikel 5 over Wet- en regelgeving.
Voor huurlocaties heb je deze lijst alleen nodig als in het huurcontract is afgesproken dat jij als huurder verantwoordelijk bent voor het beheer en onderhoud van deze onderdelen.
Vrijwel alle deelnemers aan het onderzoek hebben geen duidelijke afspraken over de structuur van de opslag van documenten. Bij kleine organisaties is dat veelal niet zo’n probleem. Tot vijf gebouwen is nog prima alles op een enkele netwerkschijf terug te vinden. Maar bij veel organisaties verandert de wijze van opslag regelmatig. Denk bijvoorbeeld aan veranderingen door fuseren, uitbreiden of bijbouwen. Dit zijn momenten dat er verschillen ontstaan in de mappenstructuren van verschillende panden.
Zorg daarom voor een eenduidige en duidelijke mappenstructuur op de netwerkschijf, die voor iedere locatie hetzelfde is. Heb je meer dan tien panden in bezit? Dan is het verstandig om hier een vastgoedmanagement softwarepakket voor aan te schaffen. Zo’n systeem dwingt je niet alleen om alle informatie in te voeren, je kan dan bovendien gemakkelijker analyses van je portefeuille uitvoeren.
Tip: Op de website van Bouwstenen voor Sociaal staat een lijst van alle softwarepakketten voor vastgoedmanagement. Deze wordt jaarlijks geactualiseerd. Vraag ook in je eigen netwerk welke softwarepakketten andere zorgorganisaties gebruiken.
Veel zorgorganisaties hebben een afdeling Projecten en een afdeling Beheer en Onderhoud. Dit betekent dat de medewerkers van Beheer en Onderhoud vaak geen inspraak hebben op verbouwings- en renovatieprojecten. Dit houdt ook in dat er geen afspraken zijn gemaakt met de aannemers en leveranciers over welke informatie ze aan moeten leveren bij oplevering. Denk hierbij aan revisietekeningen, inbedrijfstelrapportages, maar ook onderhouds- en bedieningsvoorschriften van de installaties.
Tip: Neem in een standaard Programma van Eisen niet alleen duurzaamheidsmaatregelen op, maar ook een lijst van aan te leveren documenten. Controleer hier ook op bij oplevering van een project.
In die gevallen dat er wel documentatie is opgeleverd bij oplevering van een renovatie of verbouwing, belanden deze stukken, helaas, vaak in de projectmappenstructuur van de afdeling projecten. Deze is vaak op jaartal ingedeeld. Medewerkers van Beheer en Onderhoud kunnen deze informatie alleen terugvinden als ze het jaar van de verbouwing weten. Het is daarom belangrijk om ook duidelijke afspraken te maken voor de overdracht van projectdossier naar onderhoudsdossier.
Tip: Ga met de afdelingen Projecten en Beheer & Onderhoud samen zitten om een lijst van documenten op te stellen die na oplevering niet alleen in de projectmap bewaard moet worden, maar ook in het vastgoeddossier en onderhoudsdossier.
Dit is artikel 2 uit een serie van 6 over de resultaten uit het onderzoek Quickscan Informatiemanagement. De serie bestaat uit:
Dit onderzoek is uitgevoerd door Sannie Verweij van Gebouwinzicht. Gebouwinzicht helpt eigenaren, beheerders, beleggers, huurders en verhuurders van bestaande utiliteitsgebouwen inzicht te creëren. Gebouwinzicht heeft als doel om de bestaande vastgoedvoorraad te verduurzamen. De visie van Sannie is dat inzicht in de huidige situatie de basis is voor continue verduurzaming van gebouwen.
Maandelijks actualiteiten ontvangen
Blijf op de hoogte van de CO2-routekaart en duurzaam zorgvastgoed met de EVZ nieuwsbrief.
Copyright © 2025 – Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring | Colofon | Cookiebeleid
Even duurzaam opladen deze zomer? Laat je bijpraten over actuele vastgoed-thema’s in vier korte webinars. Doe live mee of bekijk ze achteraf (in je tuin, op je balkon).