EPBD’s (Energy Performance of buildings Directive) worden door de Europese overheid opgesteld om de energieprestatie van gebouwen te verbeteren. EPBD III is omgezet in Nederlandse wet- en regelgeving. EPDB IV wordt in Nederland in de zomer van 2026 van kracht. Op deze pagina lees je over de belangrijkste eisen uit de EPBD III en IV.
In de Europese Unie zijn in de loop van de jaren meerdere regelingen (directives) van kracht geworden die ervoor moeten zorgen dat alle landen, bedrijven en personen binnen de EU uiterlijk in 2050 energieneutraal kunnen werken en leven.
Eén van die richtlijnen is de EPBD: Energy Performance of Buildings Directive. In het Nederlands: Richtlijn energieprestatie van gebouwen.
Als een directive van de EU van kracht wordt, heeft Nederland beperkt de tijd om deze binnen de Nederlandse wet- en regelgeving te implementeren. Voor de EPBD is het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) de aangewezen plek hiervoor.
In juli 2010 is de eerste versie van de EPBD van kracht geworden. De derde versie
(EPBD III) stamt uit 2018 en heeft nog steeds invloed op onze regelgeving.
De vierde versie (EPBD IV) is in juni 2024 door Europa goedgekeurd en moet uiterlijk juni 2026 door de Nederlandse overheid in de wet- en regelgeving te zijn omgezet. Op dit moment is het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) aan het werk om deze regelgeving, met inbreng van vele stakeholders, om te zetten naar
wijzigingsteksten in het Bbl. De Brancheorganisaties Zorg hebben hier ook een inbreng in.
De EPBD III bestaat uit drie onderdelen:
Als een verwarmingssysteem niet beschikt over een flowregeling is waterzijdig inregelen niet mogelijk en hoeft dit dus ook niet te worden uitgevoerd.
De keuringsplicht voor airconditionings- en verwarmingssystemen geldt vanaf een nominaal vermogen van 70 kW per systeem. Als één van beide systemen is gekoppeld aan een ventilatiesysteem, moet dit ventilatiesysteem ook gekeurd worden. Lees verder over de EPBD-keuring i.r.t. GACS.
De EU heeft inmiddels een nieuwe richtlijn vastgesteld, de EPBD IV. Nederland moet deze voor de zomer van 2026 geïmplementeerd hebben. Tot dat moment blijft de EPBD III van kracht.
De meest opvallende maatregelen in de EPBD IV:
Het betreft automatische regeleenheden voor verlichting die “op passende wijze per zone zijn ingedeeld en bezetting kunnen detecteren”. Hierbij moet je uiteraard op het specifieke gebruik van de diverse ruimtes letten, bijvoorbeeld waar geslapen of onderzoek gedaan wordt.
Updates over EPBD IV worden gepubliceerd via RVO en specifiek voor de zorg via EVZ. Met de EVZ nieuwsbrief blijf je op de hoogte.
Maandelijks actualiteiten ontvangen
Blijf op de hoogte van de CO2-routekaart en duurzaam zorgvastgoed met de EVZ nieuwsbrief.
Copyright © 2025 – Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring | Colofon | Cookiebeleid
Even duurzaam opladen deze zomer? Laat je bijpraten over actuele vastgoed-thema’s in vier korte webinars. Doe live mee begin juli of bekijk ze achteraf (in je tuin, op je balkon).