Energiemonitoring

Op deze pagina

Het niet (op orde) hebben van basisinformatie over hun gebouwen verhindert zorgorganisaties om verduurzamings­stappen te kunnen zetten. Adviesbureau Gebouwinzicht deed in opdracht van EVZ onderzoek naar de belangrijkste knelpunten van gebouw­informatie­management bij zorgorganisaties. 

Dit is het vierde artikel uit een serie van zes over de resultaten van het onderzoek. In dit artikel staan de knelpunten rondom energiemonitoring centraal.

Knelpunten energiemonitoring

Gebouwinzicht zag in het onderzoek de volgende knelpunten bij energiemonitoring bij de deelnemende zorgorganisaties:

  • Er wordt niet actief gestuurd op werkelijk energiegebruik.
  • Er wordt niet gekeken naar de cijfers die wel beschikbaar zijn.
  • Datgene wat er gezien wordt, wordt niet opgepakt.

Energiemonitoring actief oppakken

Bij veel zorgorganisaties uit dit onderzoek blijkt dat de energieverbruiksgegevens niet direct bekend zijn bij de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor energiebesparing. Vaak ligt de verantwoordelijkheid voor het afhandelen van facturen bij de afdeling Financiën.

Naarmate er meer energiebesparende maatregelen zijn genomen, wordt het steeds belangrijker om te gaan sturen op het werkelijk energiegebruik. Vastgoedmedewerkers moeten daartoe rechtstreeks inzicht hebben in – op zijn minst – de maandverbruiken van de hoofdmeters. Als de hoofdmeter een aansluiting heeft voor een slimme meter, dan kan je vaak uur- of kwartierdata ophalen. De meeste energieleveranciers leveren dit met een dashboard vol grafieken.

Afspraken maken om in de software te kijken

Het is verstandig om te regelen hoe je energiegebruik wil gaan monitoren. Dat kan natuurlijk met een geavanceerde Energiemonitoring Software tool (EMS/EBS). Maar ook hier geldt: software is niet de oplossing. We zien regelmatig dat er wel een systeem is, maar dat niemand inlogt om die gegevens daadwerkelijk te bekijken.

Het gaat er in eerste instantie vooral om dat er iemand verantwoordelijk wordt voor energiebesparing. En dat deze persoon periodiek (eens per maand of eens per kwartaal) met collega’s kijkt naar deze energieverbruiksgegevens. Vervolgens moet er natuurlijk ook iets met de conclusies gedaan worden. Ook daar moet duidelijk zijn wie daarvoor verantwoordelijk is.

Vaak kan je op basis van de uitleeswaarden van de slimme meter van de hoofdmeter al goed analyseren. Als je met verschillende invalshoeken naar deze gegevens kijkt, kan je met een gezond ‘boerenverstand’ er al heel veel uithalen. Dus in een energiemonitoringsoverleg zitten zowel de vastgoedmanager als iemand van het primaire proces (facility manager of locatiemanager) als ook de installateur.

Tip: Stel een Energiemonitoringsteam aan dat minimaal 4 keer per jaar naar de energieverbruiksgegevens kijkt. Wat valt op? Zijn er rare pieken en/of dalen te zien? Valt dit te verklaren? Wat gaan we daarmee doen, door wie en wanneer?

Van monitoring naar uitvoering

Het is niet voor niets dat de hiervoor genoemde energiemonitoring ook een van de verplichte eisen is uit de Milieuthermometer Zorg. Want vanuit het energiemonitorings­overleg kan je belangrijke informatie halen welke maatregelen veel energie (en dus ook geld) kunnen besparen.

In de monitoring kan je namelijk zien of er bepaalde piekverbruiken zijn, die hoger zijn dan je zou verwachten. Dit kan duiden op installaties die niet goed zijn ingeregeld of zelfs kapot zijn (denk op het harder draaien van de ventilatie pompen als de filters erg vervuild zijn). Maar ook het kijken naar de baseload is een interessant aandachtspunt. Welke apparatuur staat altijd aan, terwijl dat niet altijd nodig is. En als laatste, hoe kan je het energie gebruik optimaal afstemmen op de opbrengst van de zonnepanelen? Allemaal waardevolle bespaartips die je zo uit de energiemonitoring kan halen.

Van uitvoering naar Strategische Dashboard

Daarnaast is het monitoren van energiegebruik natuurlijk interessant om te kijken of de gestelde doelen al in beeld komen. Voor draagvlak bij het bestuur is het belangrijk om de besparingen zichtbaar te maken. Dit kan door een strategisch dashboard te maken waarop het verbruik per pand per jaar wordt weergegeven. En door met samenvattingen voor het strategische niveau te laten zien wat er de afgelopen jaren al gedaan is en wat de te verwachtte besparingen in de toekomst zijn. 

Tip: Vergelijk het energieverbruik van je gebouw met benchmarkgegevens uit de markt. Meer informatie

5. Wet- en regelgeving

Over deze reeks

Dit is artikel 4 uit een serie van 6 over de resultaten uit het onderzoek Quickscan Informatiemanagement. De serie bestaat uit:

  • Artikel 1: Opzet onderzoek en overzicht knelpunten
  • Artikel 2: Basis gebouwgegevens
  • Artikel 3: Koppeling strategie en uitvoering
  • Artikel 4: Energiemonitoring
  • Artikel 5: Wet- en regelgeving
  • Artikel 6: Zorgspecifieke knelpunten

Over Gebouwinzicht

Dit onderzoek is uitgevoerd door Sannie Verweij van Gebouwinzicht. Gebouwinzicht helpt eigenaren, beheerders, beleggers, huurders en verhuurders van bestaande utiliteitsgebouwen inzicht te creëren. Gebouwinzicht heeft als doel om de bestaande vastgoedvoorraad te verduurzamen. De visie van Sannie is dat inzicht in de huidige situatie de basis is voor continue verduurzaming van gebouwen.

Verder lezen

Meer over EVZ

DUMAVA 2025

Subsidie voor verduurzamingsprojecten of losse maatregelen bij maatschappelijk zorgvastgoed. De nieuwe ronde DUMAVA is open per 2 juni. Gebruik de (vastgestelde) CO2-routekaart bij de aanvraag.