Wetgeving Flora en Fauna

Insectenhuis GGZ Delfland

Op 1 januari 2024 is de Wet natuurbescherming (Wnb) opgegaan in de Omgevingswet. Er is een aantal situaties in de wet waar je bij het verduurzamen van je gebouwen mee te maken krijgt.

Beschermde soorten

Zo kun je bij het isoleren van je gevel en dak te maken krijgen met vogels en vleermuizen die achter betimmering en daklijsten, in spouwmuren of onder dakpannen verblijven.

Je zult vooraf op de Beschermde SoortenIndicator (BESI) moeten controleren of sprake kan zijn van beschermde diersoorten en of je daar een onderzoeksrapport over op moet laten stellen.

Het kan zijn dat je in een bepaalde periode geen werkzaamheden uit mag voeren (broedseizoen, winterslaapplaats) of dat je maatregelen moet treffen voordat je werkzaamheden uit mag voeren.

  • Hoe lang is de routekaart geldig?
    Een CO2- of portefeuilleroutekaart is maximaal vier of vijf jaar oud. Laat het aansluiten bij de cyclus van het strategisch huisvestingsplan en het MJOP. Stuur de vernieuwde routekaart ook weer op naar EVZ.
  • Hoe ga ik om met de inkoop van groene stroom in de routekaart?
    Een veelgenoemde aanpak om te verduurzamen is de inkoop van groene stroom. We leggen hier uit hoe we daar naar kijken en wat de afspraken zijn voor routekaarten.
  • Hoe haal ik de beveiliging van een tabblad van de CO2-tool?
    Alle tabbladen in de CO2-tool zijn standaard beveiligd tegen ongewenste wijzigingen. Dit is gedaan zodat je niet per ongeluk belangrijke elementen verwijdert. Je kunt de beveiliging per tabblad eenvoudig zelf opheffen en herstellen. Dit is zinvol als je kengetallen in de tool wilt wijzigen of andere dingen naar eigen hand wilt zetten.

Beschermde Soorten-Indicator

Verder lezen

Meer over EVZ

Nieuwe interactieve rondleiding

Loop rond door gezondheidscentrum Blankenburg: de hal, praktijkruimtes, apotheek en nog veel meer. Zoom in op maatregelen en krijg zo waardevolle informatie over verduurzamen ‘in de praktijk’.