Terugblik webinar netcongestie in de zorg BoZ

Leestijd: 2 minuten
Zonnepanelen op het dak bij St Jansdal ziekenhuis

Op 13 februari organiseerde de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) een webinar over de problematiek van netcongestie voor verduurzaming van zorgvastgoed. Daarbij werd ingegaan welke mogelijkheden er specifiek voor zorgorganisaties zijn. Er zijn geen pasklare ‘one size fits all’ oplossingen, maar wel mogelijkheden om toch stappen te kunnen blijven zetten om te verduurzamen.

Tijdens het webinar kregen de deelnemers inzicht in te nemen maatregelen die naar voren zijn gekomen uit een onderzoek van TNO voor EVZ. Ook bied het initiatief BespaarSamen diverse mogelijkheden om met netcongestie om te gaan.

Uitdagingen voor energietransitie van zorgorganisaties

Het webinar belichtte de uitdagingen rondom krapte op het elektriciteitsnet wat gevolgen heeft voor het doorlopen van de energietransitie. De brancheorganisaties horen regelmatig van zorgorganisaties die last hebben van netcongestie, waardoor hun proces van verduurzaming hapert. Met het huidige maatschappelijk prioriteringskader voor netcapaciteit is het voor langdurige zorg erg lastig om een zwaardere aansluiting te krijgen op korte termijn.

Onderzoek naar mogelijkheden op basis van gebouwprofielen

Vanuit Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) is opdracht gegeven om te onderzoeken in hoeverre netcongestie verduurzamingsmaatregelen voor zorgvastgoed hindert en wat daar aan te doen is. TNO richt zich in het onderzoek op verschillende gebouwprofielen en onderzoekt wat er binnen de huidige aansluitcapaciteit nog mogelijk is aan verduurzamingsmaatregelen.

In het onderzoek zijn drie voor de langdurige zorg representatieve gebouwprofielen gedefinieerd op basis van bouwjaar en gebruiksoppervlakte. Dit zijn: klein zorggebouw (1.500 m²), middelgroot gebouw (6.000 m²) en groot gebouw (10.000 m²). Voor die drie profielen zijn verschillende maatregelen doorgerekend om te zien wat er nog mogelijk is qua verduurzaming. Hierbij is gekeken naar maatregelen op het gebied van energiebesparing, slimmer energieverbruik en energieopslag.

Energiebesparing, slimmer energieverbruik en energie-opslag

Voor energiebesparing is gekeken naar het gebruik van energiezuinige apparatuur. Voor slimmer energieverbruik is gekeken naar peakshaving, loadshifting, modulerende systemen en voorspellende regelingen. Voor energieopslag is gekeken naar energie opslaan in batterijen of boilers.

De belangrijkste voorlopige uitkomst van het onderzoek is dat je met enkele maatregelen in het gebouw zelf de benodigde aansluitcapaciteit al flink kan reduceren. Meest effectieve maatregelen krijg je met toepassing van modulerende en voorspellende regelingen. Dat schept dan mogelijkheden voor zowel gebouwgebonden elektrificerende maatregelen als het elektrificeren van materieel. Belangrijke aspecten hierbij om mee rekening te houden zijn:

  • Een voorspellende regeling met gebruik van gebouwmassa
  • Goed zicht op wat het klimaat met het gebouw doet
  • Modulerende apparatuur
  • Opslag van energie

Lees het uitgebreide verslag en kijk de webinar terug

Dit nieuwsbericht is gerelateerd aan: 
Lees ook:

Meer over EVZ

Nieuwe interactieve rondleiding

Loop rond door gezondheidscentrum Blankenburg: de hal, praktijkruimtes, apotheek en nog veel meer. Zoom in op maatregelen en krijg zo waardevolle informatie over verduurzamen ‘in de praktijk’.