Ga naar de inhoud

CO2-routekaart voor informatie­plicht, EED, verzekeraars

Leestijd: 3 minuten
CO2-routekaart

De CO2-reductietool is voor care-organisaties te gebruiken voor de rapportages die door verschillende instanties worden gevraagd.

Stel een CO2-routekaart op met de nieuwste versie van de CO2-reductietool of maak een update en gebruik deze voor meerdere administratieve verplichtingen.

Gebruik de gegevens uit de CO2-reductietool om te voldoen aan de informatieplicht met het formulier van RVO.

Lever de CO2-reductietool samen met een EED-oplegger in om te voldoen aan de EED-auditplicht.

Stuur de CO2-routekaart (CO2-reductietool mét bestuurlijke oplegger) op naar EVZ om te voldoen aan de afspraken van het Klimaatakkoord en de Green Deal Duurzame Zorg.

Kijk voor informatie voor cure onderaan dit bericht.

Informatieplicht

De Informatieplicht geldt voor alle locaties met meer dan 50.000 kWh elektriciteitsgebruik of 25.000 m3 aardgasverbruik. Er is een formulier van RVO dat moet worden ingevuld en ingeleverd via het E-loket. Versie 2 van de CO2-reductietool is een goede basis om dit formulier in te vullen. Lees verder hoe je de CO2-tool gebruikt voor de Informatieplicht. De deadline voor de informatieplicht was 1 december 2023.

Richtlijn Energie-Efficiëntie (EED)

De EED-auditplicht geldt voor alle zorgorganisaties met meer dan 250 FTE. De CO2-reductietool kan worden gebruikt bij de EED-auditplicht. Hiervoor gebruik je het bijbehorend EED-format van EVZ. Lees hier hoe je de EED-audit kunt doen met de CO2-reductietool.

Zorgverzekeraars

Er is afgesproken met de zorgverzekeraars dat de CO2-routekaart kan worden gebruikt voor eisen met betrekking tot verduurzaming vastgoed voortkomend uit het inkoopkader langdurige zorg.

Zorgbranches (Green Deal 3.0 en Sectorale routekaart)

Zorgverzekeraars en zorgbranches vragen om een portefeuilleroutekaart voor CO2-reductie op te stellen en op te sturen naar EVZ. Zo kan er een nieuwe analyse worden gemaakt en actuele sectorale routekaart worden opgesteld. Stuur elke vier jaar een up-to-date routekaart mét bestuurlijke oplegger naar EVZ.

Keurmerk Milieuthermometer Zorg

Een CO2-routekaart is nodig om te certificeren voor de Milieuthermometer Zorg.

Op de website van RVO staat dat een keurmerken als de Milieuthermometer Zorg kan worden gebruikt om invulling te geven aan de EED-plicht. Echter, dit geldt dan alleen voor gecertificeerde locaties. Voor de andere locaties is alsnog een EED-audit nodig. Dit kan dus, zoals eerder toegelicht, een ingevulde CO2-reductietool met EED-oplegger zijn.

Start met de voorbereiding

Plan tijd in om de CO2-reductietool te actualiseren of in te vullen, bestuurlijk draagvlak te bouwen en de benodigde opleggers op te stellen. Zie CO2-routekaart care opstellen en opstellen portefeuilleroutekaart cure voor een stap voor stap -uitleg over het opstellen en opsturen van een CO2-routekaart.

Zo zorg je ervoor dat je:

  • een actuele CO2-routekaart hebt, bestaande uit een CO2-reductietool en een bestuursoplegger voor de zorgbranches en zorgverzekeraars. Deze wordt door het EVZ gebruikt voor een sectorbrede analyse en voor het bijhouden van de zorgduurzaam-kaart.
  • de CO2-reductietool met een EED-oplegger kunt gebruiken om aan de EED-plicht te voldoen.
  • de CO2-reductietool kunt gebruiken om aan de Informatieplicht te voldoen.

Ander instrument gebruiken dan de CO2-reductietool

Het is mogelijk om een ander instrument dan de CO2-reductietool te gebruiken om een CO2-routekaart op te stellen. De afspraken voor de EED-invulling gelden alleen voor een CO2-routekaart op basis van de CO2-reductietool.

Cure

In de praktijk is de portefeuilleroutekaart voor cure bruikbaar als basis voor de informatieplicht en EED-rapportage.

Dit nieuwsbericht is gerelateerd aan: 

Meer over EVZ

EVZ Summercourses 2025

Even duurzaam opladen deze zomer? Laat je bijpraten over actuele vastgoed-thema’s in vier korte webinars. Doe live mee of bekijk ze achteraf (in je tuin, op je balkon).