Zo kun je de CO2-routekaart gebruiken bij aanvragen DUMAVA subsidie – update

Op 3 oktober 2022 ging de nieuwe subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) open. Het budget was in één dag overtekend. Het is daarom niet mogelijk om nu een nieuwe aanvraag in te dienen. Ben je jouw aanvraag nog aan het voorbereiden, of moet je nog beginnen? Ga daar dan vooral mee door. RVO schrijft op haar website: “DUMAVA gaat begin januari 2024 nog een keer open. We doen op dit moment ons best om deze datum naar voren te halen.” 

Als je al een CO2-routekaart hebt, is DUMAVA aanvragen, ons inziens, zo gepiept. Lees hier hoe je dat aanpakt en waar je rekening mee moet houden bij de aanvraag. Let op: deze tips gaan uit van de subsidieregeling zoals die gold voor de subsidieronde die 3 oktober jl. opende. RVO heeft aangegeven dat de regeling mogelijk gewijzigd wordt voor de nieuwe ronde. Stap 1 en 3 zijn sowieso nuttig.

Een samenvatting van de huidige DUMAVA-regeling vind je in de EVZ -publicatie: Subsidies & financiële regelingen voor energiebesparing.
De regeling zelf is te vinden op RVO.nl/DUMAVA.

DUMAVA aanvragen als je al een CO2-routekaart hebt

Als je al een CO2-routekaart hebt, is DUMAVA aanvragen, ons inziens, niet veel werk. Dit zijn de stappen die je moet nemen. Stap 1 en 3 zijn sowieso nuttig als je wilt verduurzamen.

 1. Kijk in je CO2-routekaart wat je plannen zijn voor de komende jaren. Beoordeel welke maatregelen in aanmerking komen voor DUMAVA.
 2. Subsidie voor integraal verduurzamingstraject? Laat een energielabel maken.
 3. Maak betere kosteninschattingen voor de maatregelen waarvoor je DUMAVA wilt aanvragen.
 4. Maak je bewijsmiddelen compleet.

Hieronder worden deze stappen verder toegelicht.

Stap 1: Kijk in je CO2-routekaart wat je plannen zijn voor de komende jaren. Beoordeel welke maatregelen in aanmerking komen voor DUMAVA.

Kijk in je CO2-routekaart wat (per gebouw) je plannen zijn voor de komende jaren.

 • Welke maatregelen zijn binnen 2 of 3 jaar ingepland?
 • Welke maatregelen staan in de jaren daarna op de planning, maar kan en wil je naar voren schuiven om te profiteren van deze subsidie?

Je kan subsidie krijgen voor energieadvies, een energielabel en verduurzamingsmaatregelen. Voor welke verduurzamingsmaatregelen precies staat in de DUMAVA-maatregelenlijst [PDF]. Hierin lees je ook aan welke voorwaarden je moet voldoen per maatregel.

-> 1, 2 of 3 subsidieerbare energiemaatregelen per gebouw? Dan voldoet een ‘simpele’ aanvraag voor DUMAVA. Ga verder met stap 3 en 4.
-> Meer dan 3 maatregelen? Dan moet je een aanvraag doen voor DUMAVA-subsidie voor een integraal verduurzamingstraject. Ga naar stap 2.

Stap 2: Subsidie voor integraal verduurzamingstraject? Laat een energielabel maken.

Wil je meer dan drie subsidieerbare energiemaatregelen uitvoeren? Of energiemaatregelen die niet op de DUMAVA-maatregelenlijst staan? Dan moet je verduurzaming aan strengere eisen voldoen. De simpelste manier is dit te bewijzen is met je CO2-routekaart en het verwachtte energielabel. Andere manieren zijn met Breeam-NL of GPR gebouw; daar gaan we hier niet verder op in.

 • Bij een aanvraag voor een integraal verduurzamingsproject met energielabel als bewijs kan de CO2-routekaart gebruikt worden in plaats van het maatwerkadvies.
 • Het energielabel moet minimaal 3 stappen verhoogd worden en minimaal tot label B. Gebouwlabels gaan tot A+++++ (5 plusjes), dus ook als je gebouw nu al energielabel D heeft, kan je van dit subsidiespoor gebruik maken.
 • De energielabel-systematiek in 2021 is aangepast. Dat betekent dat (meestal) ook een nieuw startlabel nodig is. Om goed in te schatten of de verbetering van 3 stappen haalbaar is, is dat eigenlijk ook onmisbaar. Vaak kan dat niet op basis van alleen de (opname)gegevens van het oude label en is ook een locatiebezoek nodig.
 • Houd rekening met extra kosten. Voor een klein project kan dit reden zijn om een (goedkopere) ‘simpele’ DUMAVA-aanvraag te doen.

Verbetering van drie labelstappen of energielabel B niet haalbaar? Doe een aanvraag voor 1, 2 of 3 maatregelen.

Stap 3: Maak betere kosteninschattingen voor de maatregelen waarvoor je DUMAVA wilt aanvragen.

De meeste CO2-routekaarten geven een inschatting van de investeringskosten op basis van kengetallen. Nu je nog tijd hebt voor de volgende DUMAVA-ronde, is het goed deze te verfijnen specifiek voor jouw gebouw(en). Dat voorkomt teleurstellingen later. Vraag kostenramingen of offertes op.

Tips voor gebruikers van de CO2-reductietool:

 • Check: gebruik je al de nieuwe kengetallen?)
 • In de CO2-reductietool worden van maatregelen voor een natuurlijk moment alleen de meerkosten geschat. Je vraagt subsidie aan voor de héle investering. De meerkosten van deze maatregelen komen dus bovenop de al geplande kosten in je MJOP.

Stap 4: Maak je bewijsmiddelen compleet.

Lees hieronder welke bewijsmiddelen je aanvullend aan je CO2-routekaart je nodig hebt.

DUMAVA voor 1, 2 of 3 maatregelen per gebouw

Bij een aanvraag voor 1, 2 of 3 maatregelen kan de CO2-routekaart als alternatief voor het ‘energieonderzoek’ worden gebruikt. Een energieonderzoek moet opgesteld zijn door een externe adviseur, bij de routekaart is dat niet vermeld. Er zijn wel wat aanvullende gegevens nodig, omdat een routekaart moet ingaan “op de onderdelen van de rapportage van het energieadvies”. De belangrijkste aanvullingen zijn:

 • Energieverbruiksgegevens van de afgelopen drie jaren
 • Energiebalans voor gebouwen met een energiegebruik > 25.000 m3 aardgas of 50.000 kWh elektriciteit per jaar
  Op de website van Milieuplatform Zorgsector vind je een generieke energiebalans voor ouderenzorg en GGZ & gehandicaptenzorg. Wijkt je energieverbruik sterk af van het gemiddelde (zie Milieubarometer benchmark Zorglocatie, gehandicaptenzorg of GGZ)? Pas dan de energiebalans aan voor jouw situatie.

De precieze eisen vind je onder het kopje “Bijlage 1′ in de regeling in de Staatscourant. Hier download je een format waarin je de aanvullingen eenvoudig op een rijtje zet.

Tip: Als je subsidie aanvraagt voor een maatregel die niet in je routekaart staat: voeg die maatregel dan toe in je routekaart.

DUMAVA voor een integraal verduurzamingsproject

Bij een aanvraag voor een integraal verduurzamingsproject kan de CO2-routekaart gebruikt worden in plaats van het maatwerkadvies. Daarnaast heb je zoals eerder beschreven bij de subsidieaanvraag een startlabel en een verwacht eindlabel nodig.

Meer weten over DUMAVA voor zorginstellingen?

Vragen over het gebruik van de CO2-routekaart bij de aanvraag van de DUMAVA subsidie? Stel ze via het contactformulier.

Meer informatie​

Heb je vragen?
Kijk eerst eens bij de veelgestelde vragen.
Vind je je vraag niet?