GGZ Noord-Holland-Noord (GGZ NHN) heeft een pand circulair gesloopt. Daarmee zijn zoveel mogelijk bouwmaterialen en grondstoffen terug in de keten gebracht. Slechts 1% van de vrijgekomen materialen is afgevoerd als afval. De rest is hergebruikt of gerecycled. De organisatie was goedkoper uit dan bij traditionele sloop.
Zoveel mogelijk terug in de keten
GGZ Noord-Holland-Noord was van plan om een pand traditioneel te slopen. Vanuit een intrinsieke motivatie om een schonere bouwsector te creëren is besloten dit pand circulair te slopen. Daarmee zijn zoveel mogelijk bouwmaterialen en grondstoffen terug in de keten gebracht. Slechts 1% van de vrijgekomen materialen is afgevoerd als afval. De rest is hergebruikt of gerecycled.
Goedkoper dan traditionele sloop
In totaal is 15% van de materialen hergebruikt (repurpose), 4% van de producten volledig hergebruikt (re-use) en 78% gerecycled. Daarmee is in de bouwketen veel CO2-uitstoot bespaard. De organisatie was goedkoper uit dan bij traditionele sloop.
Succesfactoren
- De durf vanuit GGZ NHN om circulair te slopen. Gewoon doen!
- Een goede materiaal-inventarisatie
- Bedenk vooraf wat je met de beschikbare materialen wil doen
- Deskundigheid van ingenieursbureau en sloop-aannemer
- Voldoende tijd ervoor nemen
Impact en kosten verschillend per gebouw
De impact en kosten van circulair slopen verschillen per gebouw. Onderzoek met een expert of een gebouw in aanmerking komt voor circulair slopen.
Lees meer over de resultaten en aanpak in deze factsheet van GGZ NHN.