Donderdag 17 april jl. is het rapport ‘Luchtbehandeling operatiekamers: veel potentie voor energiebesparing’ aangeboden aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Uit dit onderzoek blijkt dat er aanzienlijke mogelijkheden zijn om het energieverbruik op operatiekamers te verminderen, bijvoorbeeld door het aanpassen van luchtbehandelingssystemen en het reduceren van overmatige luchtverversing wanneer dat medisch verantwoord is.
Forse verlaging energieverbruik met behoud van kwaliteit en veiligheid
Het rapport is het resultaat een onderzoek dat vanuit het landelijk netwerk De Groene OK tot stand is gekomen. Het is gemaakt in samenwerking met onder andere TNO, TU Delft Royal HaskoningDHV en Pro OK Advies. Het onderzoeksrapport biedt concrete, evidence-based aanbevelingen om het energieverbruik in Nederlandse operatiekamers fors te verlagen, met behoud van kwaliteit en veiligheid.
Optimalisatie luchtbehandelingssystemen
Centraal in het rapport staat de optimalisatie van luchtbehandelingssystemen. Deze systemen zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het energieverbruik in operatiekamers. Ziekenhuizen worden aangemoedigd om de energiebesparende maatregelen te verkennen en toe te passen in de dagelijkse praktijk. Een aantal concrete maatregelen met groot besparingspotentieel dit in dit rapport genoemd worden zijn:
- Het verruimen van de luchtvochtigheidsgrenzen op een OK naar 30-70%,
- Het reduceren van de hoeveelheid toegevoerde buitenlucht (ODA) die verwarmd, gekoeld, en be-/ontvochtigd moet worden,
- Het reduceren van de totale luchthoeveelheid die per uur wordt gewisseld (tussen de ‘klasse’ OK wisselen op basis van type ingreep),
- Het instellen van kloktijden en/of sensoren (op een lagere stand schakelen buiten werktijden).
Over De Groene OK
Het kabinet werkt samen met de sector aan een stelsel van (publieke) zorg en welzijn dat duurzamer is en zuiniger omgaat met de beschikbare materialen en grondstoffen. In Nederlandse zorginstellingen zijn honderden green teams en duizenden professionals hier dagelijks mee bezig.
Een van de groene initiatieven vanuit het veld, is het Landelijk Netwerk de Groene OK. Dit is een samenwerkingsverband van zestien wetenschappelijke- en beroepsverenigingen die de zorg op de OK willen verduurzamen. Het netwerk ondersteunt zorgprofessionals om op duurzame wijze aan de slag te gaan op de OK. Dit doen zij door het organiseren van bijeenkomsten, het verbinden van medewerkers en het uitvoeren van onderzoek. Het netwerk heeft voor een aantal projecten subsidie ontvangen van VWS.
Kijk voor meer informatie op de website van De Groene OK