EIA, MIA en Vamil geven fiscaal voordeel op energiezuinige respectievelijk milieuvriendelijke technieken. Deze technieken staan op de Energielijst respectievelijk Milieulijst. Vuistregel is dat technieken op de lijst nog niet de standaard zijn. Let op: alleen voor organisaties die (inkomsten- of vennootschaps-) belastingplichtig zijn.
EIA staat voor Energie-investeringsaftrek, MIA staat voor Milieu-investeringsaftrek en de Vamil is de korte naam voor Willekeurige afschrijving milieu-investeringen.
Er kan fiscaal voordeel worden verkregen op technieken voor bestaande bouw, nieuwbouw, maar ook een ambitieuze renovatie valt onder EIA. De lijst wordt jaarlijks op 1 januari aangepast.
EIA en MIA geven voordeel in het jaar van aanschaf, bij Vamil kan de investering ook in latere jaren opgevoerd worden. EIA levert gemiddeld 10% voordeel op en is voor alle maatregelen op de Energielijst gelijk. Het voordeel van MIA en Vamil hangt af van de maatregel en kan netto oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag.
Wanneer is er geen EED-rapportage nodig
Sommige ondernemingen hoeven geen EED energie-auditrapport in te dienen, omdat zij al op alternatieve wijze invulling geven aan de EED-auditplicht. Het gaat om:
Maandelijks actualiteiten ontvangen
Blijf op de hoogte van de CO2-routekaart en duurzaam zorgvastgoed met de EVZ nieuwsbrief.
Copyright © 2025 – Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring | Colofon | Cookiebeleid
Loop rond door gezondheidscentrum Blankenburg: de hal, praktijkruimtes, apotheek en nog veel meer. Zoom in op maatregelen en krijg zo waardevolle informatie over verduurzamen ‘in de praktijk’.