Erasmus MC voorbeeld intensief groendak

Erasmus MC

Voorbeelddak van het Erasmus MC (Rotterdam). Op dit gebouw zijn twee daktuinen van elk ca. 1500m2 gerealiseerd met o.a. appel-, en perenbomen en kunnen patiënten over de vlonders met bed en al door de tuinen.

‘Het Erasmus MC heeft gekozen voor een ‘healing environment’. Bezoekers en patiënten ervaren een groene omgeving.’

Het Erasmus MC heeft in het hart van de stad een nieuw ziekenhuis gebouwd met veel ruimte voor groen. Want van groen word je beter! Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een groene omgeving of uitzicht op natuur een positief effect heeft op het herstel van patiënten. Het Erasmus MC legt daarom twee unieke daktuinen aan die toegankelijk zijn voor patiënten, bezoekers en medewerkers. De daktuinen van het Erasmus MC zijn met bijna 3.000 m2 de grootste daktuinen in Nederland op deze hoogte.

Healing environment

Het Erasmus MC heeft in het nieuwe ziekenhuis gekozen voor een ‘healing environment’. Dat betekent veel daglicht, groen en een warme, comfortabele inrichting. Het ontwerp van het ziekenhuis, dat in 2018 in gebruik wordt genomen, is strak, functioneel en biedt ruimte voor de meest innovatieve zorg en excellent onderzoek. Maar de patiënten en bezoekers zullen vooral een groene omgeving ervaren. De publieke ruimten en binnenpleinen krijgen zoveel mogelijk beplanting en daglicht dankzij de glazen overkappingen. Op de grote binnenpleinen ontstaan kleine oases van groen waar patiënten en bezoekers zich kunnen terugtrekken. Het meest opzienbarend van het nieuwe groene ziekenhuis zijn evenwel de daktuinen op de achtste verdieping. De tuinen zijn ingericht als boomgaarden met 38 appel- en perenbomen op kleine heuvels. Een looppad leidt de bezoeker langs beschutte plekjes met bankjes, zodat in de luwte kan worden genoten van het uitzicht op Rotterdam.

Financiering

Er is ca. €333,- per m2 betaald voor levering en aanbreng.

Ervaringen

Bron: Erasmus MC Daktuinen onbekende auteur voor Erasmus MC Foundation (2021)
en foto: AD (juni 2018)