Praktijkvoorbeelden
Healing daktuinen

Healing daktuinen

Erasmus MC

Het Erasmus MC heeft in hartje Rotterdam een nieuw ziekenhuis gebouwd met veel ruimte voor groen. Want van groen word je beter! Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een groene omgeving of uitzicht op natuur een positief effect heeft op het herstel van patiënten. Het ziekenhuis heeft daarom twee unieke daktuinen aangelegd die toegankelijk zijn voor patiënten, bezoekers en medewerkers. De daktuinen zijn met bijna 3.000 m2 de grootste daktuinen in Nederland op deze hoogte.

Healing environment

Het Erasmus MC heeft in het nieuwe ziekenhuis gekozen voor een ‘healing environment’. Dat betekent veel daglicht, groen en een warme, comfortabele inrichting. Het ontwerp van het ziekenhuis is strak, functioneel en biedt ruimte voor de meest innovatieve zorg en excellent onderzoek. Patiënten en bezoekers zullen vooral een groene omgeving ervaren.

Glazen overkappingen

De publieke ruimten en binnenpleinen krijgen zoveel mogelijk beplanting en daglicht dankzij de glazen overkappingen. Op de grote binnenpleinen ontstaan kleine oases van groen waar patiënten en bezoekers zich kunnen terugtrekken.

Boomgaard op dak

Het meest opzienbarend van het ziekenhuis zijn de daktuinen op de achtste verdieping. De tuinen zijn ingericht als boomgaarden met 38 appel- en perenbomen op kleine heuvels. Een looppad leidt de bezoeker langs beschutte plekjes met bankjes, zodat in de luwte kan worden genoten van het uitzicht op Rotterdam. De daktuinen zorgen ook voor de opvang en vertraagde afvoer van regenwater en ze dragen bij aan het verminderen van hittestress.

Financiering

Er is ca. € 333,- per m2 betaald voor levering en aanbreng.

Ervaringen

  • De daktuinen bevallen goed. Patiënten, bezoekers en medewerkers gebruiken het veel.
  • Het onderhoud is uitbesteed.
  • Nadeel is dat de daktuinen in de winter minder toegankelijk zijn, omdat kou en regen gladheid veroorzaken.

Bron: Erasmus MC Foundation (2021)

Daktuin Erasmus MC

Daktuin Erasmus MC, Rotterdam, vrij toegankelijk voor patiënten, bezoekers en medewerkers.