Praktijkvoorbeelden
Onderhoudsarm sedumdak op zorghotel

Onderhoudsarm sedumdak op zorghotel

Zorghotel en behandelcentrum Domstate

Op het dak van zorghotel en behandelcentrum Domstate in Utrecht is een onderhoudsarm sedumdak van ca. 2.200 m2 aangebracht. De vegetatie op het dak bestaat uit acht tot tien sedumsoorten. Domstate heeft bewust verschillende plantsoorten gekozen, omdat dit bijdraagt aan verhoogde biodiversiteit, langere bloeitijd en een visueel aantrekkelijk oppervlak.

Renovatie

Alle functies zijn georganiseerd rondom een fraaie patio, die is heringericht. In het zorghotel staan de principes van de ‘healing environment’ centraal. Bovendien stimuleert het ontwerp gasten om actief te zijn. Zo motiveren speelse elementen in het interieur de revalidatiegasten om de stappen naar zelfstandigheid te zetten. Ook de wacht- en gespreksruimten zijn zodanig ingericht dat zij bijdragen aan ontspanning en maximale bewegingsvrijheid. Buiten wordt naar binnen gebracht om aansluiting te vinden bij het ‘normale’ leven buiten het hotel.

Alle revalidatiekamers zijn voorzien van ruime glaspartijen om het uitzicht te vergroten. De kamers zijn daarnaast uitgebreid met een balkon. Lage balustrades zorgen hier voor optimale zichtlijnen naar buiten, ook met het zicht op bedlegerige gasten. Daarnaast is het dak van het opleidingslokaal verhoogd, waardoor veel meer daglicht naar binnen valt. Bovendien is het volledige installatiepakket vernieuwd en verduurzaamd (met onder andere een sedumdak, warmtepompen en pv-panelen).

Specifiek kleurenpalet

Het dak van de laagbouw, inclusief de verhogingen, kreeg een nieuwe isolatielaag van 180 mm EPS op een PE afdichtlaag. De waterdichte laag bestaat hier uit een volledig verkleefd aangebrachte wortelwerende Universal dakbedekking. Deze werkzaamheden werden uitgevoerd door Van Breukelen Loodgieters & Dakbedekkingen uit Woerden. Gekozen is voor een wortelwerende variant van de dakbedekking, dit vanwege het groenpakket dat op de waterdichte laag is aangebracht. Het groenpakket is door BTL Realisatie geplaatst en bestaat uit een drainagelaag en een substraatlaag (8 cm), waarin sedumplaatjes zijn geplant. Bewust is niet gekozen voor een sedummat, omdat de architect een heel specifiek kleurenpalet voor ogen stond. Het dakdekkersbedrijf heeft ook het valbeveiligingssysteem Kedge aangebracht. Dit is primair voor veiligheid tijdens de onderhoudsfase, maar er werd ook tijdens de werkzaamheden al gebruik van gemaakt.

Financiering

Er is € 30,- per m2 betaald voor levering en aanbreng.

Ervaringen

  • Het haalt buiten naar binnen, en brengt groen hierdoor dichter bij de kamers wat revalidanten hoog waarderen.
  • De kosten voor de aanleg werden als hoog ervaren, maar vanuit de gemeente was subsidie beschikbaar. Het opsporen van lekkages is lastig en kan voor extra onderhoudskosten zorgen.
  • Waterbuffering, verhoogde isolatiewaarde (voordeel in zomer en winter), verbeterde geluidsisolatie en langere levensduur van het dak worden als overige voordelen benoemd.

Bron: Revalidatiecentrum Domstate biedt een ‘healing environment’, Roofs (juli 2019)