Praktijkvoorbeelden
Minder vierkante meters met flexibele indeling

Minder vierkante meters met flexibele indeling

Sint Maartenskliniek, Mark Van Houdenhoven (bestuursvoorzitter)

De Sint Maartenskliniek behandelt aandoeningen op het gebied van houding en beweging. Op haar locatie in Nijmegen zijn een nieuw OK-complex en een nieuwe revalidatievleugel gebouwd. Daarbij kozen ze niet voor meer vierkante meters, maar juist voor minder.

Zorg steeds meer naar de eerste lijn

“Zorginstellingen bouwen momenteel nog te groot”, meent bestuursvoorzitter Mark Van Houdenhoven van de Sint Maartenskliniek. “Zorg verdwijnt uit ziekenhuizen en gaat steeds meer naar de eerste lijn – zoals de huisarts en fysiotherapeut – en naar de patiënt thuis. Je moet dus minder bouwen dan je nu hebt staan, ook al groeit het aantal patiënten aan wie je de zorg levert.” In tegenstelling tot de omzet van het ziekenhuis, staan de kosten van vastgoed vast. Ook dat is een belangrijke reden om flexibel te bouwen. “De ontwikkelingen in de zorg gaan tegenwoordig zo snel. Sneller dan de bouw en de tijd dat je gebouw meegaat.”

Minder bebouwing en meer groen

In eerste instantie werd gedacht aan een renovatieopgave van het gespecialiseerde ziekenhuis. Toen duidelijk werd dat een nieuw gebouwcontour, mogelijk gemaakt door gefaseerde sloop, voor minder bebouwde meters en meer groen zou zorgen, werd deze opdracht omgezet naar nieuwbouw. In totaal is zo’n tien à vijftien procent van het bebouwde oppervlak teruggeven aan de natuur. Zo ontstond er ruimte voor een grote rolstoeltoegankelijke oefen- en therapietuin.

Flexibel bouwen

De krimp is mede mogelijk door de ontwikkeling van multifunctionele ruimtes. Deze flexibiliteit verhoogt de efficiëntie van poliklinieken en oefenruimtes. Een speciale app geeft medewerkers inzicht in de beschikbaarheid en mogelijkheden van de ruimtes. In de revalidatievleugel zijn de badkamers per persoon en dus ook per aandoening aan te passen, dankzij verschuifbare elementen. Dat is niet alleen handig voor de patiënt, maar ook voor het behandelend en verplegend personeel.

Bronnen: EGM architecten en Xella (december 2018)