Kennisbank

Kennisbank

Hier vind je vele publicaties over het verduurzamen van de zorg. In de blauwe balk aan de rechterkant kun je zoeken of filteren.

Maatregel
Binnenkort online.
Verslag, presentatie
In deze kennisclip legt Iris Blom uit wat de CO2-uitstoot is van de zorgsector en wat belangrijkste bronnen zijn. Ze geeft inhoud aan het containerbegrip Duurzaamheid specifiek voor de zorg en geeft handvatten waar we als sector mee aan de slag kunnen. Een pleidooi voor samenwerking!
Verslag, presentatie
In deze kennisclip legt Iris Blom uit wat de gevolgen zijn van klimaatverandering en milieuvervuiling op de gezondheid van individuele mensen en bevolkingsgroepen. Het Lancent Countdown -initiatief wordt toegelicht en de Kennisagenda Klimaat en Gezondheid.
Verslag, presentatie
Dit is de 1e kennisclip uit een serie van 3. Iris introduceert de serie en gaat in op wat CO2-uitstoot is en het broeikas effect. Ook wordt ingegaan op de internationale en nationale afspraken om de klimaatverandering te beperken en de Green Deal Duurzame Zorg.
Onderzoek
TNO heeft onderzocht hoe zorginstellingen zich kunnen voorbereiden op het aansluiten op warmte- en/of koude-distributiesystemen (WKD). Het onderzoek richt zich niet alleen op de technische aspecten maar ook op de financiële en contractuele zaken waar een zorginstelling rekening mee moet houden.
Maatregel
Ook in kleine gebouwen en (zorg-)woningen kun je met een hybride warmtesysteem flink besparen op aardgas en daarmee CO2-uitstoot verminderen, zonder dat je onomkeerbare aanpassingen hoeft te doen. Het Expertise Centrum Warmte heeft een factsheet met informatie en nuttige links.
Maatregel
Lagetemperatuurverwarming (LTV) is een duurzaam alternatief voor traditionele verwarming. Het is vaak zuiniger en maakt gebruik van duurzame lage-temperatuur bronnen mogelijk. In deze Stimular-Maatregel lees je welke opties het beste bij welke situaties passen.
Maatregel
Aardgas is een eindige bron en draagt bij aan het klimaatprobleem. Kies daarom bij voorkeur voor een verwarmingssysteem zonder aardgas of een hybride-systeem dat het aardgasverbruik flink vermindert. In deze Stimular-Maatregel schetsen we welke duurzame verwarmingsopties bij welke situaties passen.
Hulpmiddel
Voor het plannen van investeringen voor verduurzaming van zorgvastgoed, is het van belang om de terugverdientijd (TVT) van energiebesparende maatregelen te berekenen. Deze publicatie biedt een handvat om zelf de TVT van energiebesparende maatregelen te berekenen of om de TVT van leveranciers te controleren.
Hulpmiddel
Wegwijzer van RVO voor financiering verduurzamen (klein) maatschappelijk vastgoed.
Filter

Meer informatie

Heb je vragen?
Kijk eerst eens bij de veelgestelde vragen.
Vind je je vraag niet?