Kennisbank

Kennisbank

Hier vind je vele publicaties over het verduurzamen van de zorg. In de blauwe balk aan de rechterkant kun je zoeken of filteren.

Hulpmiddel
Deze publicatie geeft een overzicht van subsidies en financiële regelingen waar zorginstellingen gebruik van kunnen maken bij verduurzaming. Update met DUMAVA subsidieregeling.
Hulpmiddel
Wil je werk maken van het verduurzamen van je praktijk? Het e-boek 'Duurzame mondzorgpraktijk' helpt je op weg. Of het nu gaat om 'quick wins' of een integrale doorlichting van je praktijk, in het e-boek staan tips en adviezen voor elke fase.
Praktijkvoorbeeld
Korte video met praktijkvoorbeeld en handige tips om de CO2-uitstoot van het afval van een mondzorgpraktijk te verminderen.
Maatregel
Een energiecampagne draagt bij aan het vergroten van het energiebewustzijn bij alle betrokkenen: medewerkers, management, bewoners, patiënten. Een belangrijke en nuttige maatregel die aantoonbaar leidt tot energiebesparing. Zo pak je het aan.
Hulpmiddel
Met de Milieubarometer hebben huisartsen en andere praktijken voor eerstelijnszorg een handig instrument om snel inzicht te krijgen in de milieuprestatie en CO2-footprint van de praktijk.
Verslag, presentatie
In deze kennisclip legt Iris Blom uit wat de CO2-uitstoot is van de zorgsector en wat belangrijkste bronnen zijn. Ze geeft inhoud aan het containerbegrip Duurzaamheid specifiek voor de zorg en geeft handvatten waar we als sector mee aan de slag kunnen. Een pleidooi voor samenwerking!
Verslag, presentatie
In deze kennisclip legt Iris Blom uit wat de gevolgen zijn van klimaatverandering en milieuvervuiling op de gezondheid van individuele mensen en bevolkingsgroepen. Het Lancent Countdown -initiatief wordt toegelicht en de Kennisagenda Klimaat en Gezondheid.
Verslag, presentatie
Dit is de 1e kennisclip uit een serie van 3. Iris introduceert de serie en gaat in op wat CO2-uitstoot is en het broeikas effect. Ook wordt ingegaan op de internationale en nationale afspraken om de klimaatverandering te beperken en de Green Deal Duurzame Zorg.
Onderzoek
TNO heeft onderzocht hoe zorginstellingen zich kunnen voorbereiden op het aansluiten op warmte- en/of koude-distributiesystemen (WKD). Het onderzoek richt zich niet alleen op de technische aspecten maar ook op de financiële en contractuele zaken waar een zorginstelling rekening mee moet houden.
Maatregel
Ook in kleine gebouwen en (zorg-)woningen kun je met een hybride warmtesysteem flink besparen op aardgas en daarmee CO2-uitstoot verminderen, zonder dat je onomkeerbare aanpassingen hoeft te doen. Het Expertise Centrum Warmte heeft een factsheet met informatie en nuttige links.
Filter

Meer informatie

Heb je vragen?
Kijk eerst eens bij de veelgestelde vragen.
Vind je je vraag niet?