Kennisbankartikelen

Kennisbank

Kennisbank

Hier vind je vele publicaties over het verduurzamen van de zorg. In de blauwe balk aan de rechterkant kun je zoeken of filteren.

Praktijkvoorbeeld
Neem een uniek 'kijkje in de keuken' bij de verduurzamingsmaatregelen die zorgorganisatie Careyn heeft uitgevoerd op twee van haar locaties. Kijk rond in de technische ruimtes, op het dak, in een appartement en nog veel meer ruimtes.
Praktijkvoorbeeld
Neem een uniek 'kijkje in de keuken' bij de verduurzamingsmaatregelen van een zorgorganisatie. Kijk rond in de gebouwen, woningen en op het terrein van deze woonzorg-locatie van ASVZ in Sliedrecht en krijg uitgebreide toelichting bij alle maatregelen.
Praktijkvoorbeeld
Zorgorganisatie Careyn en woningcorporatie Mitros gingen met elkaar in gesprek over verduurzaming van de gehuurde zorggebouwen. Daarbij kwam ook de CO2-routekaart-aanpak aan bod. In de gesprekken werd duidelijk dat er meer overeenkomsten zijn dan aanvankelijk gedacht.
Praktijkvoorbeeld
Bewustwording over energieverbruik binnen een organisatie bij de medewerkers is belangrijk als je energie wilt besparen. Dat vindt ook ouderenzorgorganisatie De Wever in Tilburg. Ze hebben een actie opgezet om de medewerkers op een positieve manier actief te betrekken bij verduurzaming.
Praktijkvoorbeeld
Een woonzorgcentrum van Libertas in Leiden moest op korte termijn van het gas af. Het alternatief moest kostenneutraal zijn en toepasbaar voor de collectieve warmtevoorziening van meerdere gebouwen. Gertjan Linthorst van Linthorst Techniek uit Apeldoorn deelt zijn ervaringen met een hoge temperatuur (HT) warmtepomp (in combinatie met WKO) voor deze zorglocatie.
Praktijkvoorbeeld
Bekijk deze korte video waarin Revant Medisch Specialistische Revalidatie hun ervaringen deelt met de routekaart.
Praktijkvoorbeeld
Arno van der Spek, facilitair specialist bij Careyn, deelt zijn ervaringen met het organiseren van duurzaamheidscampagnes bij de zorgorganisatie. Over de voorbereiding, het aanhaken bij de Dag van de Duurzaamheid, de uitvoering en hoe medewerkers en bewoners te betrekken.
Praktijkvoorbeeld
Barbara de Hulster, projectleider duurzaamheid bij Atlant, deelt haar ervaringen met het organiseren van duurzaamheidscampagnes haar organisatie. Over de voorbereiding, het aansluiten bij bestaande campagnes, het ontwikkelen van eigen duurzaamheidsacties, de uitvoering en hoe medewerkers en cliënten te betrekken. 
Praktijkvoorbeeld
Het inregelen van klimaatinstallaties kan veel energiebesparing opleveren. Maar hoe gaat dat dan in de praktijk? Libra Revalidatie & Audiologie liep alle luchtbehandelingsinstallaties langs. Naast het verbeteren van allerlei instellingen konden ze ook een paar technische verbeteringen signaleren. Het resultaat is een energiezuiniger en kwalitatief betere luchtbehandeling.
Praktijkvoorbeeld
Praktijkvoorbeeld over zorgorganisatie Amerpoort die een tool van bbn-adviseurs inzette voor het opstellen van de CO2-routekaart. In het artikel krijg je een indruk van hoe de tool werkt, hoe deze er uit ziet en welk inzichten er uit kunnen worden gehaald.
Type zorg
Type inhoud
Onderwerp
Filter

Meer informatie

Heb je vragen?
Kijk eerst eens bij de veelgestelde vragen.
Vind je je vraag niet?