Kennisbankartikelen

Kennisbank

Kennisbank

Hier vind je vele publicaties over het verduurzamen van de zorg. In de blauwe balk aan de rechterkant kun je zoeken of filteren.

Praktijkvoorbeeld
Praktijkvoorbeeld van duurzame nieuwbouw bij een zorginstelling van het nieuwe hoofdgebouw van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen met BREAAM-NL Excellent certificering.
Maatregel
Door een CO2-meter te gebruiken om slim te ventileren en luchten, kan onnodig energieverbruik worden verminderd. Het apparaat helpt bij het bepalen van het optimale moment om te ventileren of te luchten op basis van de CO2-concentratie.
Hulpmiddel
Wat is de energiebesparingsplicht en hoe kun je daar aan voldoen? En wat zijn dan de informatieplicht, onderzoeksplicht en de rapportageverplichting? We hebben een overzicht opgesteld en verwijzen naar de handige startpagina van RVO met uitleg.
Hulpmiddel
De doelen van de zorgbranches voor CO2-reductie en energiebesparing vertaald naar individuele zorgorganisaties. Met advies over hoe je zelf doelen kunt opstellen en het monitoren en rapporteren van de voortgang hierop.
Maatregel
Deze verduurzamingskaart richt zich op de noodzaak van bevochtiging in ziekenhuizen en de mogelijkheden om ziekenhuizen op alternatieve, meer energievriendelijke wijze te bevochtigen.
Hulpmiddel
De renovatiestandaard is een nu nog vrijwillige maar straks verplichte energieprestatienorm voor je gebouwen. Zorg dat je hier rekening mee houdt bij het plannen van je verbouwing. Meer informatie vind je via dit hulpmiddel.
Verslag, presentatie
Roeland Brouns ('s Heeren Loo) geeft handvatten om draagvlak in je bestuur te krijgen voor de routekaarten-aanpak en strategische verduurzaming van het vastgoed. Presentatie van deelsessie tijdens de CO2-routekaart roadshow nov-dec 2022.
Verslag, presentatie
Adriaan van Engelen laat zien voor welke uitdagingen zorgorganisaties staan met verduurzaming van hun vastgoed en hoe de Green Deal Zorg 3.0, de routekaarten en het EVZ helpen bij de aanpak. Plenaire presentatie op de CO2-routekaart Roadshow nov-dec 2022.
Onderzoek
Zorgverzekeraars en zorgkantoren nemen duurzaamheid op in de inkoopvoorwaarden. De routekaart CO2-reductie voor de vastgoedportefeuille komt hier ook in terug. Waar wordt om gevraagd? EVZ bekeek dit voor de tien bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aangesloten zorgverzekeraars (ASR, CZ, DSW, Eno, EUCARE, Menzis, ONVZ, VGZ, Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid) en voor de zorgkantoren.
Verslag, presentatie
Eerste sectorrapportage verduurzaming zorgvastgoed op basis van de ingeleverde portefeuilleroutekaarten over de CO2-reductie op 2030 en 2050. Gepubliceerd in september 2022.
Type zorg
Type inhoud
Onderwerp
Filter

Meer informatie

Heb je vragen?
Kijk eerst eens bij de veelgestelde vragen.
Vind je je vraag niet?