De CO2-reductietool
De CO2-reductietool
Introductie van de CO2-reductietool voor het opstellen van een portefeuilleroutekaart zorgvastgoed care organisaties. Kenmerken, tips en de tutorial helpen je op weg.
Kenmerken van de CO2-reductietool
- snel inzicht
- in te vullen door projectleiders vastgoed
- resultaat goed leesbaar voor bestuurders
- zelf aan te passen naar de eigen situatie
- per gebouw in te zetten
- geeft een cumulatief beeld voor alle gebouwen.
Tips voor invullen
- Lees Hoe maak ik een portefeuilleroutekaart
- Start met je eigen panden, maar neem huurpanden uiteindelijk ook mee. In de CO2-tool kun je aangeven of een pand eigendom of huur is. Stop de huurpanden (per verhuurder) in een aparte CO2-tool. Lees verder over huurpanden in de CO2-tool.
- Werk van groot naar klein.
- Meerdere kleine locaties (<150 m2) vergelijkbaar in bouwjaar/onderhoud kunnen worden samengevoegd op één tabblad.
- Als jouw organisatie zeer veel locaties (>50) heeft, raden we je aan meerdere CO2-tools te gebruiken. Dit is ook handig als je routekaarten per regio wilt maken. Met het overkoepelend main dashboard kan je de tools vervolgens samenvatten.
- Begin bij het invullen van de erkende energiemaatregelen maatregelen die je al weet. Laat dit zien aan je collega’s (de plaatjes werken motiverend!) en werk met hun verder richting de doelen van 2030 en 2050.
Zo ziet de CO2-tool er uit
Tutorial CO2-reductietool versie 2.0.1
Deze tutorial laat je alle onderdelen van de CO2-reductietool zien met toelichting en tips hoe je ze gebruikt.
Ondersteuning
Heb je vragen over het gebruik van de CO2-reductietool?
- Kijk bij Ondersteuning bij de CO2-routekaart
- Kijk hieronder bij de Veelgestelde vragen over de tool.
- Schrijf je in voor het eerstvolgende online Vragenuurtje. Dit zijn webinars waarin meerdere vragen worden behandeld en je ook zelf vragen kunt stellen. De CO2-reductietool Vragenuurtjes zijn iedere week op dinsdagmiddag 15.30-16.30 uur.
Meld je aan voor één of meer sessies en zet je vraag in het aanmeldformulier. Je kunt zo vaak meedoen als je wilt en je kunt je tot op het laatste moment aanmelden. Na aanmelding ontvang je direct een link voor de Teams-meeting.
Veelgestelde vragen
Vragen over de uitleg bij de CO2-reductietool
Deze vragen gaan over de stappen benoemd op het tabblad Uitleg van de CO2-reductietool (Excel).
Stap 2: Waarom is het belangrijk dat de locatienamen uit de lijst op het tabblad cijfers exact overeenkomen met de namen van de locatietabbladen?
Dit is essentieel omdat de locatie anders niet wordt meegenomen in de berekeningen.
Stap 4: Is deze tool een vervanging voor het MJOP?
Nee, deze tool is geen vervanging voor het MJOP. De inzichten uit deze tool kunnen wel ondersteunen bij het invullen van het MJOP.
Stap 5: Waar kan ik de opmerkingen waarover in de uitleg van de tool gesproken wordt lezen?
De opmerkingen staan in rij 27 van het locatietabblad en zijn leesbaar door de cellen met de rode driehoekjes in de hoek aan te klikken.
Andere vragen?
Neem contact met ons op!
Hoe vul ik een duurzaam warmtenet in in de CO2-tool?
Aardgasreductie en CO2-reductie als gevolg van het verduurzamen van een warmtenet waarop je locatie al is aangesloten of gaat aansluiten kun je invullen in de CO2-tool.
Locatie gebruikt nu aardgas en gaat aansluiten op een duurzaam warmtenet
- Vul in rij 31 het aardgasverbruik in m3 aardgas in (in ieder geval voor jaar 2022).
- Plan al je aardgas- (of warmte) besparende maatregelen in.
- Plan tot slot de overstap naar een duurzaam warmtenet in. Vul het aardgasverbruik dat overblijft ná alle besparende maatregelen (zie cel V24) in in cel P44. Let op: alle gas- of warmtebesparende maatregelen die je hierna nog inplant, brengen het gasverbruik naar een negatieve waarde, dit kan niet en geeft een waarschuwing in de tool. Zorg er daarom voor dat je de verduurzaming van het warmtenet echt als laatste maatregel inplant.
- Feitelijk daalt de CO2-uitstoot al eerder dan nu in de CO2-tool wordt gesimuleerd. Het eindresultaat is wel gelijk.
Locatie is aangesloten op ‘grijs’ warmtenet en het warmtenet wordt in de toekomst verduurzaamd
- Vul in rij 32 het warmteverbruik in Gj warmte in (in ieder geval voor jaar 2022).
- Plan al je warmtebesparende maatregelen in.
- Plan tot slot de overstap naar een duurzaam warmtenet / verduurzaming van het warmtenet in. Vul het warmteverbruik dat overblijft ná alle besparende maatregelen (zie cel CJ24) in in cel R44. Let op: alle gas- of warmtebesparende maatregelen die je hierna nog inplant, brengen het gasverbruik naar een negatieve waarde, dit kan niet en geeft een waarschuwing in de tool. Zorg er daarom voor dat je de verduurzaming van het warmtenet echt als laatste maatregel inplant.
Nieuw pand?
Ga je in de toekomst een pand betrekken dat aangesloten is of wordt op een duurzaam warmtenet? Lees dan eerst deze veelgestelde vraagKosten van duurzaam warmtenet
Voor deze maatregel is geen standaard investeringsbedrag ingevuld, zie toelichting op tabblad Bron. Je kunt dit desgewenst handmatig toevoegen door cel L44 in te vullen.
Waar kan ik de CO2-tool downloaden?
Waarom wordt in een routekaart vaak niet 1990 als referentiejaar gehanteerd?
In het landelijke en Europese klimaatbeleid is 1990 het referentiejaar. De doelstellingen van 55% CO2-reductie in 2030 en 100% in 2050 zijn ten opzichte van dit jaar.
In routekaarten wordt vaak een actueler referentiejaar gebruikt. Dit omdat de meeste zorgorganisaties de energiecijfers van 1990 niet meer kunnen achterhalen. Op sectorniveau is de ontwikkeling tussen 1990 en 2016 bekend. De totale CO2-emissies in de intramurale langdurige zorg lag in 2016 (1.200 kton) ongeveer 60% hoger dan in 1990 (740 kton), mede door de toename van het aantal vierkante meters.
Aan de sectortafels is er van uitgegaan dat -55% in 2030 en -100% in 2050 ten opzichte van 2018 (of 2019 of 2020) in het zorgvastgoed voldoet om de landelijke en Europese klimaatdoelen te halen.
Kijk hier voor alle veelgestelde vragen over de CO2-reductietool