De CO2-reductie­tool

De CO2-reductie­tool

De CO2-reductie­tool

Introductie van de CO2-reductietool voor het opstellen van een portefeuilleroutekaart zorgvastgoed care organisaties. Kenmerken, tips en de tutorial helpen je op weg.

Direct naar de tutorial

Kenmerken van de CO2-reductietool

 • snel inzicht
 • in te vullen door projectleiders vastgoed
 • resultaat goed leesbaar voor bestuurders
 • zelf aan te passen naar de eigen situatie
 • per gebouw in te zetten
 • geeft een cumulatief beeld voor alle gebouwen.

Tips voor invullen

 • Lees Hoe maak ik een portefeuilleroutekaart
 • Start met je eigen panden, maar neem huurpanden uiteindelijk ook mee. In de CO2-tool kun je aangeven of een pand eigendom of huur is. Stop de huurpanden (per verhuurder) in een aparte CO2-tool. Lees verder over huurpanden in de CO2-tool.
 • Werk van groot naar klein.
  • Meerdere kleine locaties (<150 m2) vergelijkbaar in bouwjaar/onderhoud kunnen worden samengevoegd op één tabblad.
  • Als jouw organisatie zeer veel locaties (>50) heeft, raden we je aan meerdere CO2-tools te gebruiken. Dit is ook handig als je routekaarten per regio wilt maken. Met het overkoepelend main dashboard kan je de tools vervolgens samenvatten.
 • Begin bij het invullen van de erkende energiemaatregelen maatregelen die je al weet. Laat dit zien aan je collega’s (de plaatjes werken motiverend!) en werk met hun verder richting de doelen van 2030 en 2050.

Zo ziet de CO2-tool er uit

Dashboard van de CO2-reductietool
Dashbord van de CO2-reductietool. Hier zie je de resultaten.
Locatietabblad van de CO2-reductietool
Locatietabblad van de CO2-reductietool. Hier plan je de maatregelen in.

Tutorial CO2-reductietool versie 2.0.1

Deze tutorial laat je alle onderdelen van de CO2-reductietool zien met toelichting en tips hoe je ze gebruikt.

Vragen

Heb je vragen over het gebruik van de CO2-reductietool?

 1. Kijk bij Ondersteuning bij de CO2-routekaart
 2. Kijk hieronder bij de Veelgestelde vragen over de tool.
 3. Schrijf je in voor het eerstvolgende online Vragenuurtje. Dit zijn webinars waarin meerdere vragen worden behandeld en je ook zelf vragen kunt stellen. De CO2-reductietool Vragenuurtjes zijn iedere week op dinsdagmiddag 15.30-16.30 uur.

  Meld je aan voor één of meer sessies en zet je vraag in het aanmeldformulier. Je kunt zo vaak meedoen als je wilt en je kunt je tot op het laatste moment aanmelden. Na aanmelding ontvang je direct een link voor de Teams-meeting.

Veelgestelde vragen

Hoe controleer ik mijn ­CO2-reductietool?
Controleer je routekaart op inhoud en bruikbaarheid door de checklist te gebruiken. Na de check is de routekaart klaar om ingeleverd te worden.
Veelgestelde vragen over de Toolchecker
Deze pagina is specifiek voor veelgestelde vragen over de Toolchecker CO2-reductietool. Check 24: Wat wordt bedoeld met “meer dan 100% van de vervangingsmaatregelen ingepland”? Deze check kijkt naar maatregelen die deels alternatieven van elkaar zijn. Ze gaan over dezelfde installatie of proces, zoals de maatregelen over TL-buizen of de…
Hoe schat ik in wat het toekomstig energieverbruik is van een pand dat geen nieuwbouw is?
Uit de sectoranalyse komende de volgende gemiddelde verbruiken (elektriciteit en aardgas) per bouwjaarklasse per m2 gebruiksoppervlakte: Ouder dan 1964: 41 kWh/m2 en 13,7 m3/m2 1965 tot en met 1974: 46 kWh/m2 en 15,2 m3/m2 1975 tot en met 1984: 45 kWh/m2 en 13,8 m3/m2 1985 tot en met 1991:…
Hoe vul ik opbrengst van zonnepanelen in in de CO2-tool?
Cel B9 kWh elektriciteitverbruik per jaar = ingekochte elektriciteit + zelf opgewekte elektriciteit – teruggeleverde elektriciteit Cel B15 Eigen opwek: PV panelen = aantal kWh teruggeleverd aan net + aantal kWh verbruikt op locatie
Het gas- of warmteverbruik in de CO2-tool wordtnegatief. Wat kan ik daaraan doen?
Als dit gebeurt, heb je waarschijnlijk te veel maatregelen ingepland die de warmtevraag reduceren. Bijvoorbeeld dakisolatie, HR++-glas én een WKO. Voor een betere inschatting va de kosten en besparingen maak je de WKO kleiner. Vul niet “1” is in het jaar dat je deze maatregel wilt uitvoeren, maar 0,9…
Hoe neem ik panden mee die worden of zijn afgestoten of gesloopt of vernieuwd?
Neem panden die worden afgestoten of gesloopt mee in je routekaart. Dit heeft immers grote invloed op de CO2-uitstoot!