De CO2-reductie­tool

De CO2-reductie­tool

De CO2-reductie­tool

Introductie van de CO2-reductietool voor het opstellen van een portefeuilleroutekaart zorgvastgoed care organisaties. Kenmerken, tips en de tutorial helpen je op weg.

Direct naar de tutorial

Kenmerken van de CO2-reductietool

 • snel inzicht
 • in te vullen door projectleiders vastgoed
 • resultaat goed leesbaar voor bestuurders
 • zelf aan te passen naar de eigen situatie
 • per gebouw in te zetten
 • geeft een cumulatief beeld voor alle gebouwen.

Tips voor invullen

 • Lees Hoe maak ik een portefeuilleroutekaart
 • Start met je eigen panden, maar neem huurpanden uiteindelijk ook mee. In de CO2-tool kun je aangeven of een pand eigendom of huur is. Stop de huurpanden (per verhuurder) in een aparte CO2-tool. Lees verder over huurpanden in de CO2-tool.
 • Werk van groot naar klein.
  • Meerdere kleine locaties (<150 m2) vergelijkbaar in bouwjaar/onderhoud kunnen worden samengevoegd op één tabblad.
  • Als jouw organisatie zeer veel locaties (>50) heeft, raden we je aan meerdere CO2-tools te gebruiken. Dit is ook handig als je routekaarten per regio wilt maken. Met het overkoepelend main dashboard kan je de tools vervolgens samenvatten.
 • Begin bij het invullen van de erkende energiemaatregelen maatregelen die je al weet. Laat dit zien aan je collega’s (de plaatjes werken motiverend!) en werk met hun verder richting de doelen van 2030 en 2050.

Zo ziet de CO2-tool er uit

Dashboard van de CO2-reductietool
Dashbord van de CO2-reductietool. Hier zie je de resultaten.
Locatietabblad van de CO2-reductietool
Locatietabblad van de CO2-reductietool. Hier plan je de maatregelen in.

Tutorial CO2-reductietool versie 2.0.1

Deze tutorial laat je alle onderdelen van de CO2-reductietool zien met toelichting en tips hoe je ze gebruikt.

Ondersteuning

Heb je vragen over het gebruik van de CO2-reductietool?

 1. Kijk bij Ondersteuning bij de CO2-routekaart
 2. Kijk hieronder bij de Veelgestelde vragen over de tool.
 3. Schrijf je in voor het eerstvolgende online Vragenuurtje. Dit zijn webinars waarin meerdere vragen worden behandeld en je ook zelf vragen kunt stellen. De CO2-reductietool Vragenuurtjes zijn iedere week op dinsdagmiddag 15.30-16.30 uur.

  Meld je aan voor één of meer sessies en zet je vraag in het aanmeldformulier. Je kunt zo vaak meedoen als je wilt en je kunt je tot op het laatste moment aanmelden. Na aanmelding ontvang je direct een link voor de Teams-meeting.

Veelgestelde vragen

Het gas- of warmteverbruik in de CO2-tool wordt negatief. Wat kan ik daaraan doen?
Dit gebeurt veelal door het inplannen van een extra maatregel. Je krijgt je een opmerking in de CO2-tool en je kan niet verder tot je dit opgelost hebt. Je moet
 • of eerst de planning en/of besparingen van de andere ingeplande (gas- of warmte-) maatregelen aanpassen, voordat je deze maatregel in kan plannen,
 • of deze maatregel niet volledig inplannen (bijv. 0,5 i.p.v. 1).
Zeer waarschijnlijk heb je al een of meerdere maatregelen ingepland die de gas- of warmtevraag reduceren. De afname van gas- en warmtevraag van die maatregelen wordt geschat op basis van vuistregels, die toegelicht worden op het tabblad Bron. Als het gas- of warmteverbruik door (een of meerdere) maatregelen negatief wordt, passen de vuistregels niet zo goed bij dit gebouw.
 • Ofwel omdat de maatregelen elkaar beïnvloeden. Voorbeeld: een WTW op luchtbehandeling zal in een slecht geïsoleerd gebouw procentueel minder gas reduceren dan in een gemiddeld geïsoleerd gebouw. Ofwel: de vuistregels in de CO2-tool overschatten de besparing voor een slecht geïsoleerd gebouw.
 • Ofwel omdat de kenmerken van het gebouw anders zijn dan van een gemiddeld zorggebouw. Bijvoorbeeld als een gebouw minder glas heeft dan gemiddeld, dan wordt de besparing door beter glas overschat.
Een energiespecialist (intern of extern) kan je helpen de besparingen (en investeringskosten) beter in te  schatten. Je kan dit vervolgens op twee manieren in de CO2-tool verwerken:
 1. Als besparingen en investeringen in gelijke mate afnemen, kan je de maatregel  voor minder dan 1 (= 100%) inplannen. Stel: je gebouw heeft 90% gesloten gevel t.o.v. onze aanname, dan nemen investering en besparing van spouwmuur- of gevelisolatie met 10% af. Je kan de maatregel dan inplannen voor 0,9.
 2. Als besparingen en investeringen NIET in gelijke mate afnemen, kan je beter de investeringskosten en besparingen overschrijven. Haal de beveiliging van het locatietabblad af, en overschrijf de waarden. Tip: markeer de cellen met een kleurtje (zodat je later weet dat je hier de formules hebt overschreven). Zet de beveiliging er weer op.
Vragen over de uitleg bij de CO2-reductietool
Deze vragen gaan over de stappen benoemd op het tabblad Uitleg van de CO2-reductietool (Excel). Stap 2: Waarom is het belangrijk dat de locatienamen uit de lijst op het tabblad cijfers exact overeenkomen met de namen van de locatietabbladen? Dit is essentieel omdat de locatie anders niet wordt meegenomen in de berekeningen. Stap 4: Is deze tool een vervanging voor het MJOP? Nee, deze tool is geen vervanging voor het MJOP. De inzichten uit deze tool kunnen wel ondersteunen bij het invullen van het MJOP. Stap 5: Waar kan ik de opmerkingen waarover in de uitleg van de tool gesproken wordt lezen? De opmerkingen staan in rij 27 van het locatietabblad en zijn leesbaar door de cellen met de rode driehoekjes in de hoek aan te klikken. Andere vragen? Neem contact met ons op!
Hoe schat ik het toekomstig energieverbruik in van een pand dat geen nieuwbouw is?
Uit de sectoranalyse komende de volgende gemiddelde verbruiken (elektriciteit en aardgas) per bouwjaarklasse per m2 gebruiksoppervlakte:
 • Ouder dan 1964: 41 kWh/m2 en 13,7 m3/m2
 • 1965 tot en met 1974: 46 kWh/m2 en 15,2 m3/m2
 • 1975 tot en met 1984: 45 kWh/m2 en 13,8 m3/m2
 • 1985 tot en met 1991: 47 kWh/m2 en 14,0 m3/m2
 • 1992 tot en met 1995: 47 kWh/m2 en 13,5 m3/m2
 • 1996 tot en met 2009: 49 kWh/m2 en 10,7 m3/m2
 • 2010 tot en met 2021: 47 kWh/m2 en 7,4 m3/m2
Vermenigvuldig bovenstaande verbruiken met de totale gebruiksoppervlakte van het te betrekken pand. Maak je gebruik van een warmtenet? Deel de aardgascomponent dan door 32 om te komen tot Gigajoule per m2.
Met welke kosten en besparingen rekent de CO2-reductietool?
De CO2-reductietool maakt voor de investeringen en besparingen gebruik van kengetallen van Arcadis, Infomil, DGMR, TNO, ECN, Stimular en marktonderzoek. De bronnen vindt je per maatregel op het tabblad Bron in kolom W. De (standaard) energietarieven in versie 2.0 zijn gebaseerd op inschattingen van TNO voor een gemiddeld tarief voor de komende vijf jaar. De berekeningen van de EML zijn ook op deze tarieven gebaseerd. De tarieven vindt je:
 • op het tabblad Dashbord. Als je ze hier wijzigt, worden deze wijzigingen overgenomen op alle locatietabbladen, tenzij je ze daar al hebt overschreven.
 • op alle locatietabbladen. Daar kan je de tarieven per locatie overschrijven.
De CO2-tool werkt niet met indexering van kosten en tarieven. Voor berekening van een globale terugverdientijd is het voldoende om uit te gaan van de huidige investeringskosten en energietarieven. Desgewenst kan je investeringskosten zelf indexeren om over te nemen in je MJOP’s.