De brancheorganisaties in de zorgsector, ActiZ, de Nederlandse ggz, NFU, NVZ en VGN, verenigd in Brancheorganisaties Zorg (BoZ) vragen via een brief aan de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) aandacht voor hun zorgen over een aantal aanpassingen in de subsidieregeling DUMAVA en de gevolgen die dat heeft voor de verduurzaming van het zorgvastgoed.
“Met 1,5 miljoen medewerkers en 6,3 miljoen m2 vastgoed heeft de zorgsector een aanzienlijke impact op mens en milieu en de grootste CO2-impact in de maatschappelijke sector. Door TNO is berekend dat er voor deze verduurzaming € 3,4 miljard aan investeringen nodig is.”
Gewijzigde DUMAVA regeling: geen volledige aanspraak voor zorgsector
De subsidieregeling Verduurzaming maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) is de enige financiering waar de zorg aanspraak op kan maken voor deze investeringen en is ministerieel toegezegd bij de ondertekening van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 (GDDZ 3.0). Met de GDDZ 3.0 heeft de zorgsector haar verantwoordelijkheid genomen om te kunnen voldoen aan het Klimaatakkoord. In 2024 is €30 miljoen subsidie aangevraagd vanuit de DUMAVA-regeling door de zorgsector voor losse maatregelen.
“Met de gewijzigde regeling kan de zorgsector geen volledige aanspraak meer maken op de DUMAVA-subsidieregeling. Wij doen dan ook een dringend beroep op u om de criteria voor de nieuwe versie van DUMAVA 25 aan te passen, zodat non-profit zorgstichtingen toegang behouden tot subsidies voor verduurzaming van het zorgvastgoed.”
In de brief wordt toegelicht waarom het voor de meeste zorgorganisaties nu niet meer mogelijk is om DUMAVA aan te vragen. Vervolgens wordt er een een oplossing voorgesteld:
1. Het toestaan van aanvragen per gebouwdeel
2. Het schrappen van de bepaling van >50 FTE of jaaromzet van > 10 miljoen voor losse maatregelen.
Het is nog niet bekend wanneer de Tweede Kamer een definitief besluit neemt over de subsidieregeling (DUMAVA 25).