Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimmaattransitie (SDE++)

Leeswijzer

De SDE++ subsidie stimuleert duurzame energieproductie door het verschil tussen de kostprijs en de opbrengsten van de toegepaste techniek te vergoeden (de onrendabele top). SDE++ is voor grotere installaties. In de zorg wordt SDE++ vooral gebruikt voor zonnepanelen. 

Toekenning van SDE++ maakt het verkrijgen van externe financiering soms gemakkelijker. 

Voor PV nauwelijks nog subsidie

Bij het bepalen van de subsidiehoogte wordt jaarlijks gekeken naar actuele energietarieven. Dit betekent dat bij hoge energietarieven de subsidie lager wordt. Voor sommige technieken, zoals PV, komt dit erop neer dat nu (vrijwel) geen subsidie wordt uitgekeerd op direct verbruik van opgewekte elektriciteit en dat alleen teruglevering aan het net nog wat subsidie oplevert. Dat kan veranderen als de elektriciteitsprijzen dalen. Let op: aanvragen moet sowieso vooraf, dus je kunt niet later, bij dalende elektriciteitsprijzen, besluiten om alsnog SDE++ aan te vragen. 

Veiling

De regeling werkt als een veiling: de regeling opent één keer per jaar in fases waarbij de maximaal aan te vragen vergoeding per kWh steeds iets stijgt. Na toekenning krijg je voor een periode van 12 tot 15 jaar een bedrag voor iedere ton vermeden CO2. Het te vergoeden bedrag en hoeveel jaren je subsidie krijgt, is afhankelijk van de technologie.  

Meest relevante categorieën voor de zorg met belangrijkste randvoorwaarden

De meest relevante categorieën voor de zorg staan hieronder. Een volledig overzicht met de bijbehorende voorwaarden is te vinden op:  www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sde 

  • Hernieuwbare elektriciteit 
  • PV: voor PV-projecten met vermogen ≥ 15 kWp en grootverbruikersaansluiting (> 3*80A). 
  • Wind op land (met hoogtebeperking): voor locaties met grootverbruikersaansluiting (> 3*80A). 
  • Hernieuwbare warmte 
  • Vergisting van biomassa voor de productie van warmte of warmte en elektriciteit (WKK) of hernieuwbaar gas. De biogasopbrengst moet ten minste 25 m3 aardgasequivalent per ton ingaande biomassa bedragen. 
  • CO2-arme warmte 
  • Diverse vormen van aquathermie 
  • HT-lucht-water-warmtepomp van ≥ 500 kWth en COP ≥ 3 
  • PVT-panelen met warmtepomp van ≥ 500 kWth en COP ≥ 3 

Belangrijkste algemene voorwaarden

  • Benodigde vergunningen moeten zijn afgegeven op het moment dat de subsidieaanvraag wordt ingediend. 
  • Hoe eerder de subsidie wordt aangevraagd en hoe lager het aanvraagbedrag, hoe groter de kans dat de SDE++ subsidie wordt toegekend. 
  • Alleen beoogde producenten (die de productie-installatie in bedrijf nemen en exploiteren) kunnen de subsidie aanvragen. 
  • Er mag per openstellingsronde maximaal 1 aanvraag ingediend worden per categorie per adres waar de productie-installatie wordt geplaatst. 

Wanneer is er geen EED-rapportage nodig

Sommige ondernemingen hoeven geen EED energie-auditrapport in te dienen, omdat zij al op alternatieve wijze invulling geven aan de EED-auditplicht. Het gaat om:

  • Ondernemingen die een Europees of internationaal gecertificeerd energiebeheersysteem toepassen. Om precies te zijn ISO 50001 of ISO 14001 in combinatie met ISO 14051. Deze ondernemingen voeren al een energie-audit uit.
  • Bedrijven met een keurmerk dat door het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) erkend is. Dit keurmerk moet betrekking hebben op de gehele onderneming. De Milieuthermometer Zorg, niveau brons of hoger, is een door het ministerie erkend keurmerk. Let op: als je niet voor alle locaties MTZ hebt, dan moet je voor de overige locaties én op concernniveau nog steeds aan de EED-audit voldoen.

Meer over EVZ

Nieuwe interactieve rondleiding

Loop rond door gezondheidscentrum Blankenburg: de hal, praktijkruimtes, apotheek en nog veel meer. Zoom in op maatregelen en krijg zo waardevolle informatie over verduurzamen ‘in de praktijk’.