Isala Meppel eerste ziekenhuis van het gas af

Isala ziekenhuis Meppel

Tegenover het huidige ziekenhuis in Meppel (Drenthe), verrijzen een nieuw ziekenhuis en een geriatrische revalidatiezorg: Isala Meppel en Noorderboog. Isala Meppel wordt het eerste ziekenhuis in Nederland dat volledig ‘van het gas af’ – en daarmee volledig elektrisch – wordt gebouwd.

Partners

Op 19 december 2019 werden de handtekeningen voor de bouw gezet en nu, ruim een jaar later is het casco van het ziekenhuis af en is het gebouw wind- en waterdicht. Vakwerk Architecten ontwierp samen met ingenieursbureau Deerns het ziekenhuis. Verantwoordelijk voor de bouw is bouwconsortium TDE (Trebbe, Dura Vermeer, ENGIE).

Aaldert Bodde van ENGIE is de ontwerpteamleider van het ziekenhuis. Hij heeft ook het hele voortraject van het ontwerp meegemaakt. ‘Gasvrij’ bouwen vergt een flinke aanpassing aan de technische installaties van het ziekenhuis, wat vertaald moet worden naar een functioneel ontwerp. Bodde: ‘Bij het ontwerp van de technische installaties voor dit ziekenhuis zit ook 25 jaar onderhoud en beheer; bij elke ontwerpkeuze wordt dit meegewogen.’

Lees het volledige artikel

Bron: Technisch weekblad, Meppel krijgt eerste all-electric ziekenhuis, Mischa Brendel (januari 2021)