NL"> Mailchimp Test - Expertisecentrum Verduurzaming Zorg
Mailchimp Test

Mailchimp Test

Nieuwsbrief EVZ - Verduurzamen met de CO2-routekaart

Strategische aanpak met de CO2-routekaart

CO2-routekaart en CO2-reductietool

Tips om je CO2-routekaart compleet te maken

De vernieuwde CO2-routekaarten lopen binnen bij EVZ. Heb je nog geen nieuwe of vernieuwde routekaart opgestuurd? Doe het zo snel mogelijk alsnog!
Een CO2-reductietool die eind vorig jaar is omgezet voor de Informatieplicht kan met een paar aanvullingen en bestuurlijke vaststelling ook als CO2-routekaart worden opgestuurd naar EVZ.
Zie ook de oproep verderop in deze nieuwsbrief.

Uit de ontvangen routekaarten zien we dat het belangrijk is om de juiste maatregelen te selecteren voor een effectieve strategische planning van de verduurzaming van je vastgoed. Hierbij een aantal aandachtspunten voor de CO2-reductietool.

Controleer de ingevulde CO2-reductietool op de volgende punten:

 1. Energieverbruik 2022
  Zorg dat de verbruiksgegevens van 2022 zijn ingevuld zodat kosten en besparingen van de maatregelen kunnen worden berekend.
   
 2. Verlichtingsmaatregelen
  Check of er niet te veel verlichtingsmaatregelen staan ingepland. Vuistregel is dat verlichtingsmaatregelen samen maximaal 10% van het elektriciteitsverbruik besparen.
   
 3. Isolatiemaatregelen
  Hanteer als vuistregel dat na inpakken van het gehele gebouw (vloer, gevel, glas, dak) er nog steeds een warmtebehoefte is. Check bij Prognose of de reductie van gas- en of warmteverbruik niet te hoog wordt ingeschat.

Lees meer over deze punten om je CO2-reductietool te controleren

Tooltje voor automatische check
Stimular werkt aan een tooltje om deze en andere punten in je ingevulde CO2-reductietool te kunnen controleren en verbeteren. Binnenkort beschikbaar, houd de nieuwsbrief in de gaten!

Bestuurlijke vaststelling - borgen in beleid

Best practices voor bestuurlijk commitment


De CO2-of portefeuilleroutekaart is niet compleet zonder bestuurlijke vaststelling. Het bestuur is de verbindende schakel tussen strategie, financiering en uitvoering. Hierbij een paar best practices die je kunnen helpen om commitment te krijgen op de voorgestelde verduurzamingsplannen voor het vastgoed.
Gebruik de bestuursoplegger
De bestuursoplegger is een document gemaakt om het bestuurlijke commitment voor de CO2-routekaart vast te leggen. Gebruik het als handig hulpmiddel.
Werk je met een eigen document, gebruik dan deze checklist.
 
Lees 'CO2-routekaart borgen in beleid'
Handige pagina met een praktische aanpak en tips voor het verkrijgen en behouden van bestuurlijk commitment op de CO2-routekaart.
 
Bestuurlijk draagvlak met business case
Voor het verkrijgen van bestuurlijk draagvlak is ook een goede business case belangrijk. Léon de Heg, manager Bedrijfsvoering Vastgoed van 's Heeren Loo, deelde afgelopen Roadshow zijn expertise op het gebied van financiering en management van zorgvastgoed.

Sectoranalyse CO2-routekaarten

Oproep: Stuur je actuele CO2-routekaart op naar EVZ

Heb je je CO2-routekaart opgesteld of geactualiseerd, bijvoorbeeld naar aanleiding van de EED of Informatieplicht? Stuur deze dan, na bestuurlijke vastlegging, ook op naar EVZ.
Dit is onderdeel van de afspraken in de Green Deal Duurzame Zorg 3.0

Met alle ingeleverde routekaarten wordt een nieuwe analyse gemaakt om te laten zien hoe het gaat met de verduurzaming in de zorgsector. Wat is er al bereikt, waar gaan we naartoe en wat zijn de obstakels. Deze analyse wordt gebruikt door de zorg-brancheorganisaties en de leden van de regiegroep Green Deal Duurzame Zorg. Zo kunnen we de knelpunten bij verduurzaming van de zorgsector goed agenderen en samen aanpakken.

Stuur je (vernieuwde) CO2-routekaart op naar EVZ en laat zien hoe we als zorgsector de verduurzamingsopgave aanpakken.

Informatie over inleveren routekaart Care

CO2-reductietool opgestuurd voor Informatieplicht?
Zo kun je deze geschikt maken voor de CO2-routekaart.

Praktijkvoorbeeld

Blowerdoortest om kieren op te sporen


Coen Middelweerd van tandartspraktijk CTI Warmond liet een blowerdoortest uitvoeren. Dit is een snelle manier om naden en kieren in een gebouw op te sporen. Met de inzichten die dit oplevert kan je als gebouweigenaar doelgericht en effectief warmteverlies tegengaan en kosten besparen.

Bekijk de video en zie de nuttige inzichten die een blowerdoortest kan opleveren.

Zorg voor Energie campagne

Gezocht: meedenkers voor Zorg voor Energie editie 2024

Ook dit jaar organiseren EVZ en MPZ een campagneweek Zorg voor Energie
(7 t/m 11 oktober), onder de noemer ‘de kracht van herhaling’. Energieverspilling tegengaan en flink besparen op energiekosten: elke zorgmedewerker en cliënt kan hier een steentje aan bijdragen, maar moet er soms vriendelijk aan herinnerd worden. Voor deze nieuwe editie zoeken we nog enkele meedenkers.
Interesse? Meld je aan voor het kernteam Zorg voor Energie. Graag voor 2 februari. Top!
 
Meld je hier aan voor het kernteam Zorg voor Energie 2024

Ondersteuning

Informatie en ondersteuning bij CO2-reductietool en CO2-routekaart

EVZ biedt uitgebreide informatie en ondersteuning voor het opstellen en inzetten van de CO2-reductietool en de CO2-routekaart.

Handige wegwijzers voor de routekaart - zo weet je alles

Wegwijzer routekaart Care
Opstellen en actualiseren van je routekaart met versie 2.0 van de CO2-reductietool, EED, huurvastgoed, bestuurlijke vaststelling, ondersteuning en meer.

 
Wegwijzer routekaart Cure
Het proces voor de routekaart cure, invulformat, toelichting, rekenmodel, ondersteuning en meer.

Agenda

Deadlines, webinars, bijeenkomsten

Expertisecentrum Verduurzaming Zorg

Het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg levert de informatie, gereedschappen en ondersteuning voor het verduurzamen van vastgoed en energie in de zorg. Van het opstellen van de CO2-routekaart en selecteren van maatregelen, bestuurlijke betrokkenheid, financiering tot uitvoering, monitoring en bijstellen van de plannen. Met hulpmiddelen, onderzoeksresultaten, praktische tips, webinars, inspirerende praktijkvoorbeelden en bijeenkomsten.

Deze nieuwsbrief is een handige gids voor de informatie op de website van EVZ. Directe links naar relevante artikelen over verduurzaming met de routekaart, updates van de tools, nieuws over subsidies, wet- en regelgeving, praktijkvoorbeelden en de agenda.

Het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg wordt uitgevoerd door Milieu Platform Zorgsector, Stichting Stimular en TNO in afstemming met de brancheorganisaties Actiz, de Nederlandse ggz, VGN, NFU en NVZ. update je gegevens | uitschrijven
Website
Email