Kennisbank

Kennisbank

Hier vind je vele publicaties over het verduurzamen van de zorg. In de blauwe balk aan de rechterkant kun je zoeken of filteren.

Praktijkvoorbeeld over energiebeheer bij het St. Antonius Ziekenhuis. In dit artikel lees je over de ervaringen en bevindingen met de verplichtingen rondom energiebeheer, de afwegingen over de aanpak van energiemonitoring, het signaleren van storingen en inzichtelijk maken van besparingen.
Praktijkvoorbeeld over de implementatie van energiebeheer bij ASVZ. Over het inbedden van energiebeheer in de organisatie, het selecteren van een energiemanagementsysteem en leverancier, implementeren, de bevindingen na één jaar, de gerealiseerde besparingen en de uitdagingen voor de komende tijd.
Noorderbreedte, een organisatie voor ouderenzorg in Friesland, greep een midlife renovatieproject van één van hun locaties aan voor verduurzaming. Lees in dit praktijkvoorbeeld hoe ze hiermee een daling met 20% van het energieverbruik en de CO2-uitstoot wisten te realiseren.
Lagetemperatuurverwarming (LTV) is een duurzaam alternatief voor traditionele verwarming. Het is vaak zuiniger en maakt gebruik van duurzame lage-temperatuur bronnen mogelijk. In deze Stimular-Maatregel lees je welke opties het beste bij welke situaties passen.
Aardgas is een eindige bron en draagt bij aan het klimaatprobleem. Kies daarom bij voorkeur voor een verwarmingssysteem zonder aardgas of een hybride-systeem dat het aardgasverbruik flink vermindert. In deze Stimular-Maatregel schetsen we welke duurzame verwarmingsopties bij welke situaties passen.
Voor het plannen van investeringen voor verduurzaming van zorgvastgoed, is het van belang om de terugverdientijd (TVT) van energiebesparende maatregelen te berekenen. Deze publicatie biedt een handvat om zelf de TVT van energiebesparende maatregelen te berekenen of om de TVT van leveranciers te controleren.
Aan de hand van drie praktijkvoorbeelden laten we zien met welke variaties de CO2-reductietool kan worden ingevuld. Dit kan helpen om de tool beter te laten aansluiten bij de praktijk.
Wegwijzer van RVO voor financiering verduurzamen (klein) maatschappelijk vastgoed.
Revant heeft de CO2-reductietool gebruikt om proactief verschillende vastgoedscenario’s uit te werken, mede om het CO2-reductiepotentieel in kaart te brengen. Deel 1 uit een serie van 3 over Revant.
Een bivalent (ook wel hybride) warmtepompsysteem is een relatief eenvoudige en mogelijk financieel interessante maatregel om het gasverbruik in bestaande bouw vergaand te verlagen.
Filter

Meer informatie

Heb je vragen?
Kijk eerst eens bij de veelgestelde vragen.
Vind je je vraag niet?